Werktijdverkorting verlengd
Van minister Donner (Sociale Zaken) mogen noodlijdende bedrijven nog in maart een beroep doen op de werktijdverkorting om hun personeel via de WW tijdelijk minder te laten werken. De regeling zou 1 maart sluiten, maar wordt verlengd nu Donner verwacht half maart een sociaal akkoord te sluiten met werkgevers en vakbonden.
Dat hebben ingewijden maandagavond gezegd. Een sociaal akkoord is volgens Donner nodig om sterker uit de economische crisis te komen. De bewindsman vraagt sociale partners hun verantwoordelijkheid te nemen en het gezamenlijk belang boven het eigen belang plaatsen.Zo wordt de vakbeweging in het akkoord gevraagd de lonen meer te matigen. Donner zei vrijdag al dat verdere loonmatiging nodig is om de inflatie laag te houden en de internationale concurrentie van het Nederlands bedrijfsleven te verbeteren.
Het kabinet werkt aan onder meer een regeling voor deeltijd–WW, waardoor werkgevers met behulp van uitkeringsgeld hun personeel een jaar lang minder kunnen laten werken. Dat dient als vervanger voor de werktijdverkorting. Ook bekijkt het kabinet andere mogelijkheden voor bedrijven om hun vakkrachten zoveel mogelijk vast te houden en hoe meer geïnvesteerd kan worden in scholing van werknemers.
Werkgevers moeten op hun beurt werk blijven bieden aan kwetsbaren op de arbeidsmarkt. Er wordt nu bijvoorbeeld geconstateerd dat gehandicapten van de sociale werkplaats als eerste de dupe zijn en massaal door bedrijven worden teruggestuurd naar de overheidsvoorziening.
FNV–voorzitter Agnes Jongerius waarschuwde vorige week wel dat de looneisen van de vakbonden al verantwoord zijn en dat verdere loonmatiging de koopkracht raakt. „Na het stilvallen van de wereldhandel moeten we niet ook nog hebben dat de binnenlandse bestedingen stoppen". Ook is de vakbeweging huiverig voor een akkoord met het kabinet, omdat plannen voor ingrijpen in de AOW en WW nog op tafel liggen.