Dode bij aanslagen in Caïro
De Egyptische hoofdstad Caïro is zondagavond opgeschrikt door twee bomaanslagen die 45 minuten na elkaar plaatsvonden op een van de drukste pleinen van het populaire toeristenoord Khan al-Khalili. Deze bazaar wordt dagelijks door vele duizenden toeristen bezocht.
De Amerikaanse nieuwszender CNN meldde maandag dat de politie twee verdachten heeft opgepakt.De aanslag is een van de zwaarste in dit gebied in lange tijd. Vlak na het invallen van de duisternis vond een zware explosie plaats voor het Husseinhotel dat schuin tegenover de beroemde Husseinmoskee staat. De bom trof met name een groep Franse toeristen. Bij de aanslag is tot nu toe 1 dode te betreuren en er zijn 22 gewonden gevallen. Een jonge Franse studente werd gedood. Onder de gewonden zijn vijftien Fransen, een Duitser, drie Saudiërs en drie Egyptenaren. Bij de tweede bom die 45 minuten later explodeerde is naar verluidt niemand gewond geraakt.
Direct na de aanslag werd de wijde omgeving van het plein waar de aanslag plaatsvond geheel afgezet. Iedereen die op dat moment aanwezig was in het Husseinhotel en op het plein zelf, werd voor ondervraging meegenomen door de politie.
Over de werkelijke toedracht heerst nog veel onduidelijkheid. Volgens ooggetuigen zou er een bom zijn gegooid vanaf een balkon van de vijfde verdieping van het hotel. Anderen zeiden dat de bom verstopt lag onder een steen, midden op het terras. De bom trof toeristen die op een terras voor het hotel zaten. Velen drinken er een kop thee of koffie, eten er locale gerechten of roken er een waterpijp. Het is dan ook niet voor niets dat de aanslag juist daar heeft plaats-gevonden.
De overheid neemt de aanslag hoog op, getuige de onmiddellijke en totale afsluiting van de directe omgeving. De aanslag kan zeer grote gevolgen hebben voor de toeristensector.
Hoewel het nog te vroeg is voor speculaties omtrent de daders gonsde het vandaag van de geruchten. Aanvankelijk ging men ervan uit dat Hamas achter de aanslag zat. Gedurende de Gazaoorlog heeft Hamas meerdere malen kritiek geuit op de halfslachtige houding van de Egyptische overheid. Die zou de bevolking niet voldoende hebben gesteund en de inval van Israël niet duidelijk genoeg hebben veroordeeld. Toch denken de meeste waarnemers dat de aanslag is gepleegd door zelfstandig opererende individuen.
Verdacht zijn leden van de sterk groeiende salafistische groeperingen in Egypte. Dit is een tamelijk nieuw fenomeen in het land. Het salafisme is een politiek-radicale islamitische beweging die terroristische activiteiten niet schuwt. De laatste maanden heeft de Egyptische overheid de jacht op leden van deze salafistische organisaties opgevoerd.