Buitenland

China en VS slaan handen ineen

De Verenigde Staten en China willen samen werken aan herstel van de wereldeconomie en de aanpak van klimaatverandering. Dat hebben beide grootmachten afgesproken tijdens een bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton aan Peking.

ANP/AFP/RTR
21 February 2009 19:24Gewijzigd op 14 November 2020 07:21
PEKING - Hillary Clinton woont een persconferentie bij tijdens haar driedaagse bezoek aan de Chinese hoofdstad. Foto EPA
PEKING - Hillary Clinton woont een persconferentie bij tijdens haar driedaagse bezoek aan de Chinese hoofdstad. Foto EPA

„We willen onze relatie verbreden en verdiepen. De basis is goed, maar er is veel werk te doen", zei Clinton na een ontmoeting met haar Chinese ambtgenoot Yang Jiechi. Die sprak over „grote en dringende" uitdagingen waarmee China en de VS worden geconfronteerd.Yang heeft Clinton laten weten dat China vertrouwen in het Amerikaanse financiële bestel blijft houden. Dat is belangrijk omdat China de grootste schuldeiser van de VS is. Het Aziatische land heeft bijna 700 miljard dollar aan staatsobligaties in handen. Als Peking niet langer dit soort schuldbrieven zou aanschaffen, zou Washington het zonder deze gestage geldstroom moeten doen.

Op haar beurt heeft Clinton Yang verzekerd dat de VS geen handelsbarrières zullen opwerpen om de eigen economie te beschermen. In China was bezorgdheid ontstaan over de ’Buy American’–clausule (’Koop Amerikaans’) in het economische reddingsplan van de nieuwe Amerikaanse regering.

De twee ministers spraken af samen de G20, een bijeenkomst van twintig landen, in april voor te bereiden. Yang reist daarom begin maart naar Washington voor verdere gesprekken met Clinton. Op de bijeenkomst in april zullen ook de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtgenoot Hu Jintao de koppen bij elkaar steken. Het is voor het eerst dat de twee leiders elkaar zullen ontmoeten. Clinton sprak zaterdag met Hu en ook premier Wen Jiabao.

China en de VS zijn de twee landen met de meeste uitstoot van broeikasgassen. De landen hebben volgens Clinton „gezamenlijke belangen" bij het tot stand komen van een nieuw verdrag om klimaatverandering tegen te gaan. „Onderwerpen die tot samenwerking kunnen leiden zijn schone energie, de opslag van CO2 en de zuinigheid van onze gebouwen", aldus Clinton.

Ook de mensenrechtensituatie in China stond op de agenda, maar dat punt heeft volgens Clinton momenteel geen topprioriteit. De kwestie mag de samenwerking op andere terreinen niet in de weg staan, luidde haar booschap.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch reageerden geschokt. Volgens Amnesty behoren de VS tot de weinige landen die op verbetering van de mensenrechten kunnen aandringen. Human Rights Watch spreekt van een strategische fout van Clinton.

Chinese dissidenten worden in de gaten gehouden of hebben huisarrest gekregen vanwege het bezoek van de Amerikaanse minister. Zeng Jinyan, de vrouw van de gedetineerde dissident Hu Jia, zei zaterdag haar huis niet te mogen verlaten van de overheid. Ook andere dissidenten hebben opdracht gehad om thuis te blijven, aldus Zeng.

China is het vierde en laatste land dat Clinton aandoet op haar Aziatische tournee. Eerder bracht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan Zuid–Korea, Indonesië en Japan. Zondag keert ze terug naar Washington.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer