Weer onrust rond ING
Bank en verzekeraar ING stond vrijdag onder zware druk op de Amsterdamse beurs. Het aandeel zakte met ruim 16 procent naar 3,85 euro, het laagste niveau ooit. Beleggersclub VEB riep het financiële concern vrijdagmiddag op duidelijkheid te geven.
De markt is bang dat ING de rente op zijn zogenoemde eeuwigdurende obligaties (leningen) niet gaat betalen. Eerder deze week zette zakelijk dienstverlener Kas Bank de geruchtenmachine in gang. Kas Bank heeft een verlies genomen op de ING–lening waarin het belegt.Volgens analist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen heeft ING de mogelijkheid de rentebetaling uit te stellen, omdat het concern ook geen dividend heeft betaald. ING kan hiermee volgens de analist ruim 300 miljoen euro besparen.
„Maar dat is niet zo belangrijk", aldus Beijsens. „Het gaat vooral om de perceptie van beleggers over de kredietwaardigheid van ING. Het overslaan van de betaling doet afbreuk aan die perceptie".
Volgens de VEB kan ING beleggers tot half maart in onzekerheid houden over de betaling. „Als we de rentebetaling zouden overslaan, dan zouden we de markt daar direct over informeren en dat hebben we op dit moment nog niet gedaan", aldus een woordvoerder van ING in een reactie.
Het financiële concern heeft de afgelopen tijd rake klappen opgelopen door de crisis. Topman Michel Tilmant is inmiddels afgetreden en ING kondigde onlangs een reorganisatie aan waarbij zevenduizend banen wereldwijd verdwijnen. Handelaren speculeren momenteel op de volgende ingreep voor ING.
Een handelaar, die niet bij naam wil worden genoemd, stelt dat een nieuwe kapitaalinjectie „in de lijn der verwachtingen" ligt. In oktober kreeg ING een kapitaalinjectie van 10 miljard euro en eind januari schoot de overheid opnieuw te hulp met een zogenoemde garantstelling.
De marktwaarde van ING ligt momenteel onder de 9 miljard euro. Een dieptepunt. Vorig jaar bedroeg de marktwaarde nog ruim 50 miljard euro. „Hopelijk komen ze niet in dezelfde spiraal terecht als Fortis", aldus de marktvorser. Fortis werd vorig jaar genationaliseerd na aanhoudende problemen door de financiële crisis.
Een extra injectie voor ING ligt volgens Beijsens niet voor de hand. „Handelaren gebruiken dat mogelijk om de koersval te verklaren. Maar een kapitaalinjectie is volgens mij op dit moment niet aan de orde."