Donner vraagt om meer loonmatiging
Minister Donner (Sociale Zaken) vraagt de vakbeweging haar looneisen verder te matigen tot een inflatiecorrectie. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) daalt de inflatie dit jaar tot circa 1 procent. Lagere loonkosten moet in de huidige economisch slechte tijden de internationale concurrentiepositie van bedrijven verbeteren.
In ruil voor loonmatiging biedt Donner bijvoorbeeld het plan voor deeltijd–WW. Dat heeft hij in januari bij werkgevers en vakbonden op tafel gelegd als vervanging van de regeling voor werktijdverkorting, waarmee noodlijdende bedrijven tijdelijk hun personeel minder kunnen laten werken.Maar de vakbonden vinden dat Donner te weinig biedt om een sociaal akkoord over loonmatiging te kunnen sluiten. Dat hebben ingewijden vrijdag gezegd. De vakbeweging wil eerst zien met welk totaalplan het kabinet dit voorjaar komt om de gevolgen van de recessie aan te pakken.
Het afgelopen najaar heeft het kabinet al met sociale partners een akkoord over loonmatiging gesloten. Toen hielden de vakbonden nog vast aan hun looneisen voor minimaal een inflatiecorrectie en maximaal 3,5 procent.
Donner vindt de huidige looneisen van vakbonden te hoog, vooral omdat bevriezing van de uitkeringen voor gepensioneerden dreigt. Veel pensioenfondsen zijn getroffen door de financiële crisis en moeten herstelplannen maken om hun buffers op orde te krijgen. Zolang ze in een herstelplan zitten, mogen ze de pensioenen niet indexeren en dat betekent dat ze niet gecorrigeerd worden voor de inflatie.
Ook zou Donner zich afgelopen nacht al bemoeid hebben met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor Defensiepersoneel. Daarvoor lag een loonsverhoging van 2,5 procent op tafel en dat zou te hoog zijn. Nu wordt in de ministerraad gesproken over wat wel een acceptabele loonsverhoging is.
Een vakbondsman noemt de opstelling van de overheid als werkgever en de bemoeienis van Donner op zijn zachtst gezegd vreemd. Vooral omdat juist bij overheidssectoren, zoals Defensie, zorg en onderwijs, „zienderogen tekorten aan personeel ontstaan".