Buitenland

Rel rond persvrijheid in Turkije

Een beperking van de persvrijheid of simpelweg een poging ook grote ondernemingen netjes hun belasting te laten betalen? Een boete van 700 miljoen lira (325 miljoen euro) wegens belastingontduiking voor een grote krantenuitgeverij heeft de discussie over persvrijheid in Turkije weer tot leven gewekt.

ANP
20 February 2009 13:54Gewijzigd op 14 November 2020 07:21

De Dogan Uitgeverij is onderdeel van Dogan Groep, één van de grootste ondernemingen in Turkije. Het bedrijf geeft massakranten uit als Posta, Hürriyet en Milliyet die bekend staan om hun oppositie tegen premier Erdogan en diens conservatief–islamitische regeringspartij AKP. Vandaar, zegt Dogan, dat ze nu die boete hebben gekregen: de Dogankranten moet het zwijgen worden opgelegd.Het zou inderdaad niet voor het eerst zijn dat een niet–regeringsgezinde krant via een belastingmaatregel tot een faillissement gedwongen wordt. Aan de andere kant zou het ook niet voor het eerst zijn dat een grote onderneming jarenlang wegkomt met het ontduiken van belastingen. De belastingdienst zegt bewijzen te hebben voor gerommel met de boeken.

De Dogan–kranten publiceren ronkende verklaringen waarin ze de onafhankelijke pers verdedigen. Premier Erdogan is op verkiezingstoernee wegens de komende lokale verkiezingen in maart. Hij houdt zijn publiek voor dat nu de tijd is gekomen dat niet alleen de kleine man belasting betaalt, maar dat ook de grote ondernemingen eraan moeten geloven.

De Dogan Groep heeft dertig dagen om beroep aan te tekenen tegen de boete.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer