Gesteggel om oude kerkklok Schokland
De oorspronkelijke kerkklok van Schokland uit 1703 hangt niet in de kerk op het voormalige visserseiland. De protestantse kerk in het nabijgelegen Ens heeft hem namelijk.
Dat is de Schokkervereniging een doorn in het oog, zei voorzitter Theo Grootjen gisteren.Werelderfgoed Schokland werd 150 jaar geleden ontruimd, omdat de Zuiderzee het eiland dreigde op te slokken. De protestantse kerk met daarin de klok bleef staan, ook toen in 1942 de zee werd ingepolderd. Maar in de oorlog verstopte de Rijksdienst Wieringermeer de bel, uit angst dat de Duitsers hem zouden stelen.
De Schokkervereniging, een club van 700 nazaten van de Schokkers, vindt het nu tijd de klok weer terug te hangen op de oorspronkelijke plek. „Wij vieren dit jaar een jubileum met allerlei activiteiten. Het is namelijk 150 jaar geleden dat Schokland werd ontruimd. Dan zou het toch mooi zijn om de authentieke klok weer in de toren te hangen?”
Na de oorlog werd de klok cadeau gedaan aan de kerk in Ens, omdat Schokland toen amper nog bestond. „Het was een verlaten eiland op het droge. De Rijksdienst vond hem daarom beter passen in de kerk in Ens”, legt Grootjen uit.
Hij wil de klok best ruilen voor het exemplaar dat nu in de kerk in Schokland hangt. „Alleen de kerk en een lichtwachtershuisje bij de oude haven zijn origineel op ons eiland. De bel zou een mooie aanvulling daarop zijn, hij hoort hier gewoon.”
Jaap van Wijk, preses van de kerkenraad van de protestantse gemeente in Ens, gaat de kwestie eerst bespreken. „We willen weten of gemeenteleden waarde hechten aan de klok.”