Visserijministers uit EU starten marathonberaad
De EU-ministers van Visserij zijn maandag begonnen aan een marathonvergadering over hervorming van het beleid en over de quotaverdeling voor volgend jaar. De voorstellen die op tafel liggen, voorzien in drastische maatregelen.
De onderhandelingen in Brussel vinden plaats onder de regie van de Deense bewindsvrouw Marian Fischer Boel. Zij heeft aangekondigd het beraad desnoods te zullen voortzetten tot en met zaterdag. Denemarken bekleedt tot eind deze maand het voorzitterschap van de Unie.
Als uitgangspunt voor de besprekingen fungeren de plannen die Europees commissaris Fischler eind mei heeft gepresenteerd. In een vroeger stadium publiceerde hij bij wijze van discussiestuk al een groenboek met gedachten over een andere aanpak van de gemeenschappelijke politiek op het betrokken beleidsterrein.
Biologen luiden de alarmklok. Zij constateren een sterke vermindering van de omvang van de visbestanden in de zeeën en menen dat zonder een zware sanering sommige soorten met uitsterven worden bedreigd. Fischler acht voor het waarborgen van een duurzame activiteit binnen de bedrijfstak een radicale koerswijziging nodig. „Het is vijf voor twaalf. Het overleven van én de vis én een complete sector binnen de economie staat op het spel”, zo waarschuwde hij eerder dit jaar.
De Oostenrijker dringt aan op een forse beperking van de capaciteit. In zijn benadering dienen er zo’n 8600 van de bijna 100.000 schepen binnen de EU te verdwijnen. Volgens schattingen zouden daarmee circa 28.000 arbeidsplaatsen zijn gemoeid.
Subsidies die tot nu toe gericht zijn op modernisering van de vloot, zullen in de toekomst aangewend worden om het slopen van boten aan te moedigen en om de sociale gevolgen te verzachten. Bij het laatste valt te denken aan het bekostigen van herscholing en aan hulp bij het zoeken van een andere baan.
Vooral de zuidelijke landen, onder aanvoering van Frankrijk, alsmede Ierland lopen te hoop tegen de ideeën van de Commissie. De noordelijke lidstaten, waaronder Nederland, zijn meer op de hand van Brussel, al laten zij op onderdelen eveneens kritiek horen.
De ministers moeten deze week tevens afspraken maken over de vangsthoeveelheden voor 2003. Met name met betrekking tot kabeljauw liggen harde ingrepen in het verschiet. Biologen hebben een totaalverbod geadviseerd. Zo ver wil Fischler niet gaan. Hij zet in op een verlaging van 80 procent.
Tegelijk verlangt hij een reductie van 40 procent van de quota voor platvis zoals schol en tong, omdat bij het vissen op die soorten kabeljauw vaak als bijvangst in de netten zit. Voor Nederlandse bedrijven zijn behalve haring ook tong en schol erg belangrijk, zodat zij door deze beoogde aanpassing zwaar zullen worden getroffen. Staatssecretaris Odink van Visserij betwijfelt, zo zei hij recent in de Tweede Kamer, of hij in het overleg met zijn collega’s veel aanpassingen in hun voordeel zal weten te bereiken.