Kopenhagen biedt meer dan zeemeermin
Een grote groep toeristen staat om de bekendste vrouw van Denemarken heen. Een voor een gaan ze met haar op de foto. De een in een nog joligere houding dan de ander. Stilzwijgend laat ze het toe. Vanaf een rondvaartboot is het bijna een belachelijk gezicht hoe mensen poseren bij het zeemeerminnetje. Gelukkig heeft Kopenhagen nog veel meer te bieden. De wisseling van de wacht bij slot Amalienborg bijvoorbeeld, of een bezoek aan het oudste theewinkeltje van Europa.
Aan de vele fietsers in Kopenhagen hoeven Nederlanders niet te wennen. Ook de bakfiets is een bekend verschijnsel. Wel afwijkend van het Hollandse straatbeeld zijn de fietshelmen. Een vader met een klein kind voorop slingert in een sportief tempo door de stad. Dan is zo’n helm een must. Vermakelijker wordt het als een oudere dame -twee bezems onder de snelbinders en een knalroze helm op haar hoofd- voorbijkomt.Er is meer wat bekend voorkomt in Kopenhagen. Door het vele water is de link met de Amsterdamse grachten gauw gelegd. En ook hier varen de rondvaartboten af en aan. Nyhaven biedt echter een veel kleuriger beeld dan de panden in Amsterdam. Spierwitte, lichtblauwe en okerkleurige pakhuizen uit de 18e eeuw wisselen elkaar af. Beroemd is ook de woning van de Deense sprookjesschrijver Christian Andersen.
In rad Deens, Duits en Engels somt de gids in de vijftig minuten durende tocht alle hoogtepunten op. Af en toe verlaat ze haar hoge plekje voor op de boot om net als alle andere passagiers op een bankje plaats te nemen. „Blijf zitten! We varen onder veel bruggen door. En sommige daarvan zijn erg laag.” Geen overbodige raad. De boot past precies onder de laagste brug -gebouwd in 1740- door.
Petten en sabels
Kopenhagen te voet verkennen is minstens zo leuk. Er zijn nogal wat bijzondere winkeltjes in de smalle straatjes te spotten. Zoals de zaak van C. L. Seifert, hofleverancier. Uniformen, petten en sabels staan uitgestald. Vooralsnog is er geen koper te bekennen.
Dat is een paar honderd meter verderop bij de oudste theezaak van Europa wel anders. Voor de open deur aan de Kronprinsensgade 5 staat een rij. Het aroma van de thee is op straat te ruiken. Wie binnenstapt, buitelt bijna 200 jaar terug in de tijd. Het interieur is namelijk nog exact hetzelfde als toen de eerste eigenaar, Niels Brock Perch, de zaak in 1835 opende.
De thee staat uitgestald in grote koperen en glazen potten. Geroutineerd werken de mannen -voorzien van een groen schort- achter de toonbank de bestellingen af. Met een koperen schep mikken ze de donkere theeblaadjes op de weegschaal. Gewichtjes geven aan of de gewenste hoeveelheid bereikt is.
Ook de theewinkel mag zich hofleverancier noemen. Voor de afstand hoeft koningin Margaretha een bezoekje aan de zaak in ieder geval niet te laten. Haar winterpaleis, Amalienborg, ligt op loopafstand.
Bontmutsen
Het onderkomen van de Deense koninklijke familie bestaat uit vier statige rococoherenhuizen. Op het plein voor de panden houden soldaten de wacht. Op vaste tijden marcheren ze stram een rondje. Klabang; hakken tegen elkaar en draaien maar. Elke middag om 12 uur is het tijd voor de wisseling van de wacht. Dan stroomt het plein vol. De politie geeft aan waar toeristen mogen staan. Verbazingwekkend hoeveel Nederlanders er opeens in Kopenhagen op vakantie blijken te zijn. „Wat een broekies zijn die soldaten nog, hè?” roept een toeriste.
Klokslag twaalf zwaaien de poortdeuren open. Van twee kanten marcheert er een rij soldaten het plein op. De soldaat voorop blaft bevelen. Als één man springen de soldaten in de rij. Onvermijdelijk komt het kinderliedje ”Zeventien dappere houten soldaatjes liepen stijf en stram voorbij” bovendrijven. Van een dansend soldaatje is in Kopenhagen echter geen sprake.
Vol aandacht kijken de aanwezige toeristen naar de show die wordt opgevoerd. Praktisch niemand heeft door dat er achter hun rug deze middag waarschijnlijk de dame langs komt om wie het allemaal gaat. Terwijl de soldaten marcheren, draaien er onverwachts twee zwarte auto’s de snel geopende poort van het linkse herenhuis -de woning van koningin Margaretha- in. De achterste wagen is een Rolls-Royce. Achterin zit een dame. De afstand is net te groot om haar gezicht goed te kunnen zien. Maar of er bij een hofdame een auto vooruit rijdt?
Muziek met glazen
Vanaf Amalienborg is het een korte wandeling naar het stadscentrum. Hippe boetiekjes en enorme warenhuizen wisselen elkaar af. Midden in het centrum staat de Rundetarn. Vanaf deze plompe toren, die ooit dienstdeed als sterrenwacht, hebben toeristen een prachtig uitzicht over de stad. In de verte varen schepen de haven van Kopenhagen binnen.
Beneden, 36 meter lager, lonken de terrasjes. Op de stoelen liggen omslagdoeken. Wie het koud heeft, slaat de deken om zijn schouders. Voordat de dorstige reiziger van deze galante Deense vinding kan genieten, moet hij de wandeling naar beneden maken. De toren heeft geen traptreden en de helling is zo breed dat tsaar Peter de Grote regelmatig met paard en wagen naar boven reed. Dat is voor toeristen echter niet weggelegd.
Praktische tips
Toeristen kunnen Kopenhagen gemakkelijk per fiets verkennen. Veel hotels bieden de mogelijkheid om een fiets te huren. Er zijn in de stad van april tot en met november zelfs gratis fietsen te leen. Bij veel bezienswaardigheden en op centrale plekken zoals pleinen en stations kunnen ze worden meegenomen. Met een muntje van 20 kroon (2,68 euro actuele koers?) als borg maakt de toerist de fiets los uit een rek. Er is één nadeel aan de service verbonden: in het hoogseizoen zijn de fietsen erg populair. Alleen voor vroege vogels dus! Meer informatie: bycyklen.dk.
Zelf het wiel uitvinden hoeft niet in Kopenhagen. Er zijn reisgidsen boordevol tips voorhanden. Een leuk boekje is ”100% Kopenhagen” van uitgeverij mo’media (ISBN 978 90 57672 54 5). Verder biedt Visit Denmark een praktisch ”Cultuur en Stedenpakket”. Dit themapakket (4,95 euro) bevat onder meer het Denemarken Magazine 2009, met algemene en praktische informatie, en een kortingsboekje waarmee de toerist 20 procent korting krijgt op ruim vijftig Deense attracties, geldig voor twee personen, behalve in de maand juli. Bestellen kan via visitdenmark.nl en telefonisch via 071-5211544 (ma., wo. en vr. van 9.30 tot 12.00 uur).
Bij toeristenbureaus, hotels en musea ligt de gratis stadsgids ”Copenhagen this Week”. Behalve een handige plattegrond bevat de evenementengids, die maandelijks verschijnt, een overzicht van onder meer actuele tentoonstellingen. Ook praktisch is het schema waarin de openingstijden, de langs rijdende bussen en toegangsprijzen van musea staan.
Wie veel van Kopenhagen wil zien, zou de Copenhagen Card kunnen aanschaffen. Het pasje geeft gratis toegang tot meer dan zestig museums en attracties. Verder kan de kaarthouder vrij reizen met bus, trein en metro. Een kaart met een geldigheidsduur van 24 uur kost 199 kroon (26,70 euro). Voor kinderen van 10 tot 15 kost de kaart 129 kroon (17,31 euro). Een volwassene mag twee kinderen onder de 10 jaar gratis meenemen. Een kaart die 72 uur geldig is kost 429 kroon (57,55 euro). Kinderen van 10 tot 15 betalen 249 kroon (33,40 euro). De kaart is verkrijgbaar bij de Tourist Information, treinstations, hotels en online via copenhagencard.com.