Binnenland

„Rek in Europese regels ontpoldering”

Europese regelgeving biedt meer ruimte voor het oplossen van het ontpolderingsvraagstuk dan waar de commissie-Nijpels rekening mee heeft gehouden.

Regioredactie
19 February 2009 16:53Gewijzigd op 14 November 2020 07:20

Dat zei SGP-Kamerlid Van der Staaij donderdagmiddag na afloop van een hoorzitting over het advies van de commissie.Juristen stelden tijdens de zitting dat de regering meer opties heeft dan het onder water zetten van de Hedwigepolder. Volgens hen heeft Nederland op grond van de Europese Habitatrichtlijn wel de plicht tot herstel van estuariene natuur, maar zit aan de verdieping van de Westerschelde niet automatisch de verplichting tot natuurcompensatie vast.

In het rapport van Nijpels is echter de indruk gewekt dat we niet om ontpoldering van de Hedwigepolder heenkunnen, zei Van der Staaij. „Er zit nog veel rek in de Europese regels. Dit kabinet moet daarom politieke keuzes maken en kan zich niet achter Brussel verschuilen.”

Het SGP-Kamerlid vroeg zich af of de alternatieven voor de Hedwigepolder in het rapport van Nijpels niet „te makkelijk zijn afgeschoten.”

Van der Staaij was een van de leden van de vaste Kamercommissie voor verkeer en waterstaat die donderdag een aantal deskundigen ondervroeg naar aanleiding van het advies van de commissie-Nijpels. Die stelde in oktober vorig jaar dat ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen de beste oplossing is voor het herstel van getijde-natuur in de Westerschelde.

Volgens Nijpels zijn er wel alternatieven voor de realisering van 300 hectare estuariene natuur, maar geen van die mogelijkheden zou opwegen tegen ontpoldering van de Hedwigepolder. Die zienswijze herhaalde hij donderdag voor de commissie.

Tijdens de hoorzitting voelden de Kamerleden voor- en tegenstanders van ontpoldering aan de tand. Ook de commissie-Nijpels gaf een toelichting op haar rapport. De bijeenkomst was vooral bedoeld om aanvullende informatie te verzamelen.

Naar verwachting komt het kabinet na het krokusreces met een reactie op het rapport van de commissie-Nijpels.

De hoorzitting werd bijgewoond door tientallen Zeeuwen die naar Den Haag waren afgereisd. Voorafgaand aan de zitting overhandigde het actiecomité Red onze Polders 11.000 protestkaarten aan de Kamer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer