Hervormen in crisistijd
De crisis zadelt het kabinet op met financiële problemen. In de achterliggende weken werkte daarom een club ambtenaren aan een lijst van mogelijke maatregelen om enerzijds de overheidsfinanciën op orde te houden en anderzijds de economie te stimuleren. Morgen praat het kabinet voor het eerst over die groslijst. Waarin kan worden gesneden en wat levert dat op?
AWBZDe uit de pan rijzende kosten van de AWBZ, waaruit onverzekerbare zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten wordt betaald, doet in Den Haag al langer de wenkbrauwen fronsen. Jaarlijks beloopt de AWBZ zo’n 25 miljard euro. Vorig jaar stemde de Kamer al in met een bezuiniging van 800 miljoen euro. Het overhevelen van meer AWBZ-regelingen naar gemeenten en zorgverzekeraars verkleint de druk op de staatskas.
Algemene heffingskorting
De overhevelingsmogelijkheid van de algemene heffingskorting voor de niet-werkende partner kost de staat jaarlijks ruim 4 miljard euro. Het kabinet heeft al besloten de overdraagbaarheid geleidelijk te willen uitfaseren. Alleen voor ouders met kinderen tot vijf jaar blijft de heffingskorting intact. Met name de PvdA zou nog wel een stapje verder willen gaan.
AOW-leeftijd
De fracties van CDA, PvdA en CU zijn er formeel weliswaar op tegen, maar diverse ministers hebben in de achterliggende jaren veelvuldig laten weten wel wat te zien in het stapsgewijs verhogen van de AOW-leeftijd van 65 naar 67 jaar. Opbrengst: ruim 3 miljard euro per jaar. Volgens bronnen de meest kansrijke hervorming, omdat het de politieke pijn enigszins gelijk uitsmeert over de coalitie-partijen.
Hypotheekrenteaftrek
De aftrek –jaarlijks goed voor een kostenpost van zo’n 12 miljard euro– ligt al jaren onder vuur omdat hij ingewikkeld, onrechtvaardig en niet-toekomstproof zou zijn. In de politiek ligt het h-woord echter gevoelig: veel kiezers hebben een eigen huis. Op aangeven van PvdA en ChristenUnie ligt beperking van de aftrek nu toch op tafel. Het CDA is mordicus tegen.
WW
De commissie-Bakker, ingesteld na een conflict in de coalitie over het ontslagrecht, stelde vorig jaar voor om de maximale duur van een werkloosheids-uitkering –in 2005 al bekort van 60 naar 38 maanden– terug te brengen. Met name de PvdA acht ingrijpen in de hoogte en duur van uitkeringen uit den boze, omdat dit de economische neergang kan verslechteren.