Grote steden maken recessieplannen
De gemeente Den Haag gaat dit jaar 94 miljoen euro investeren in de lokale economie en in infrastructurele projecten. De gemeente wil zo de gevolgen van de recessie zo goed mogelijk ondervangen. De drie andere grote steden beraden zich nog op hun recessieplan.
Rotterdam verwacht binnenkort een totaalplan te presenteren. Ook in Utrecht studeert men nog op concrete plannen om de gevolgen van de recessie te verzachten. En volgens minister Van der Laan voor Wonen en Wijken zal Amsterdam binnenkort ruwweg 200 miljoen euro uittrekken om de woningmarkt uit het slop te trekken.Eerder maakte Rotterdam al een plan om vooral de vaart te houden in de door de financiële crisis stagnerende bouwsector. Met dit voorstel is ook 200 miljoen euro gemoeid. Kern ervan is dat Rotterdam grond wil kopen van projectontwikkelaars, die zo ruimte krijgen om nieuwe projecten te financieren. Nu dreigen volgens het college grote bouwprojecten veel vertraging op te lopen of niet van de grond te komen.
Ondanks veel kritische vragen over vooral de haast achter het plan, stemt de gemeenteraad vandaag al over het voorstel. De meeste partijen willen niet wachten tot er waarschijnlijk begin maart een totaalplan ligt om de gevolgen van de recessie te beperken, bleek woensdagavond tijdens een extra vergadering van twee raadscommissies.
Amsterdam richt zich niet alleen op woningen maar ook op de bouw van scholen. De hoofdstad wil bijvoorbeeld bouwbedrijven de mogelijkheid bieden om projecten te beginnen zonder meteen de bijbehorende grond van de gemeente te kopen. Door de uitgifte van grond uit te stellen, ligt het risico van waardeverlies van de grond niet bij de bouwbedrijven, waardoor die mogelijk sneller nieuwe projecten oppakken.
In Den Haag ligt de klemtoon juist op de kleinere bouwprojecten, zoals de vernieuwing van straatverlichting en riolering en de asfaltering van fietspaden. Wethouder Bolle (Financiën, PvdA) ontvouwde gisteren haar plannen. Als de gemeenteraad ermee instemt, wordt bijna 100 miljoen euro in de stad gepompt. Het gaat voor een groot deel om al geplande projecten die versneld worden uitgevoerd.