Verzet tegen proef met CO2
Barendrechters hebben Shell opgeroepen het plan voor de opslag van CO2 in een leeg gasveld nabij hun woningen te stoppen. Bijna 3000 bewoners kwamen gisteravond naar twee bijeenkomsten over dit onderwerp. Zij maken zich grote zorgen.
Op het terrein waar Shell CO2 wil opslaan, wordt nu nog aardgas gewonnen. De gemeente Barendrecht zal op basis van feiten en cijfers beoordelen of zij toestemming geeft voor het ondergronds opslaan van koolstofdioxide, zo liet milieuwethouder S. Zuurbier weten.Het plan om CO2 op te slaan op het terrein in de woonwijk Carnisselande is afkomstig van de ministeries van VROM en Economische Zaken. Zij hebben 13 miljoen euro aan Shell beschikbaar gesteld om bij wijze van proef CO2, dat vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen, via een pijpleiding vanuit Pernis naar het lege gaswinningterrein te pompen.
Bewoners vragen zich af of ze straks nog wel veilig wonen op een CO2-put. Ook vragen ze zich af of de waarde van hun huizen gelijk blijft. Afgevaardigden van de milieudienst DCMR, Shell en de ministeries konden het wantrouwen tijdens de bijeenkomst niet wegnemen. Ook geloofden velen niet dat Shell en het Rijk met het project een beter klimaat beogen.
Shellwoordvoerder A. van der Rest gaf aan dat CO2 niet gevaarlijk en ook niet giftig is. Mocht er met de transportleiding iets mis gaan, dan maken calamiteitenplannen duidelijk hoe er moet worden opgetreden, zei ze. Haar opmerking werd met hoongelach beantwoord.
De gemeenteraad moet op 29 juni een besluit nemen. De PvdA-fractie heeft al een standpunt ingenomen. Wat haar betreft komt er geen CO2-opslag in Barendrecht. Ook GroenLinks is geen voorstander van de proef.
De overige fracties hebben vooral veel vragen. „Waarom moet de opslag in een dichtbevolkte wijk? Kan de proef niet ergens anders worden gehouden? Wat zijn de risico’s en wie is aansprakelijk als er iets misgaat?” aldus SGP/CU-raadslid A. van Wingerden.
Volgens projectleider Bolsjer, afgevaardigd namens de twee ministeries, zal de overheid alleen groen licht geven voor de proef als de veiligheid van de inwoners is gegarandeerd. „Of er nu 2 of 2000 mensen boven op de bel wonen, dat maakt niet uit”, zei hij.