„Geen elfstedentocht door komst euro”
Er kan mogelijk geen elfstedentocht gehouden worden tijdens de wisselweken voor de euro en het huwelijk tussen prins Willem-Alexander en Máxima. In die periode kan de politie onvoldoende mensen op de been brengen.
Volgens de commissaris van de Koningin van de provincie Friesland, E. Nijpels, staat het echter niet bij voorbaat vast dat er geen elfstedentocht kan plaatshebben.
De Vereniging De Friesche Elf Steden wil koste wat het kost bij voldoende ijs de tocht toch laten doorgaan. Met de politie, de provincie Friesland en andere overheden kijkt de vereniging of er toch mogelijkheden zijn. Woordvoerster M. Volkers van de elfstedenvereniging wil niet op de kwestie ingaan, maar geeft wel aan dat het moeilijk wordt: „Binnenkort is er weer overleg tussen de overheden, maar het wordt erg moeilijk zoals het nu lijkt."
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een brief aan alle provincies gestuurd waarin gevraagd wordt zeer terughoudend om te gaan met het houden van grote evenementen tijdens de eurowisselweken in december en januari en rond het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima op 2 februari. Volgens een woordvoerder van Binnenlandse Zaken is er geen sprake van een verbod. „We zullen alles in het werk stellen om, mocht het zich voordoen, het toch door te laten gaan."
Bij een elfstedentocht zijn behalve de Friese politie honderden politieagenten uit andere provincies nodig. Dat lijkt onmogelijk omdat iedereen ingezet wordt voor de bewaking van de eurotransporten en het huwelijk van Máxima en prins Willem-Alexander.
Volgens politiewoordvoerder R. Rambonnet van de regio Friesland is er bij het Nationaal Coördinatie Centrum van de politie een verzoek ingediend om te kijken of er geen uitzondering gemaakt kan worden voor de elfstedentocht. Rambonnet: „Het is maar zeer de vraag of dat gaat lukken." De laatste elfstedentocht werd op 3 januari 1997 gereden. In 1985 en 1986 vond de tocht plaats in de tweede helft van februari.