Cultuur & boeken

Worstelen met waaromvragen

Het boekje ”Waarom?” bestaat uit tien hoofdstukken. In elk hoofdstuk wordt geschreven over één persoon uit de Bijbel en over hoe deze persoon heeft geworsteld met de waaromvraag.

Ds. A. Schreuder
18 February 2009 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 07:19

Boven ieder hoofdstuk staat de naam van de desbetreffende Bijbelse persoon en wordt diens worsteling met één kernwoord benoemd.In een aantal hoofdstukken behandelen ds. A. A. Egas en ds. L. M. Jongejan bekende Bijbelse personen en herkenbare thema’s. Als voorbeelden zijn te noemen: Jozef - levensleiding, Elia - moedeloosheid, Job - lijden, Asaf - tegenspoed en Paulus - doorn in het vlees. Ook enkele minder bekende thema’s en personen zijn voor het voetlicht gehaald: Habakuk - worstelen met God, Jeremia - beproevende omstandigheden, de jongeling te Naïn - verlies van een kind en Lazarus - ziekte. Het boek sluit af met het hoofdstuk Christus - de Man van smarten.

De ondertitel ”Onbegrepen wegen” geeft mooi weer wat de bedoeling is van de schrijvers. Ze willen op pastorale wijze, vanuit het Woord, de lezers een weg wijzen hoe ze moeten omgaan met onbegrepen situaties zoals zorgen, beproevingen, ziekte, rouw en dergelijke.

Beide schrijvers laten eenvoudig vanuit de desbetreffende geschiedenis zien hoe Gods kinderen met de onbegrepen wegen die de Heere met hen ging hebben geworsteld en ook hoe de Heere die wegen gebruikte om hun geloof te oefenen.

Het woord vooraf begint met de uitdrukking ”De Heere kent vanaf het begin het eind”. Hierin ligt een belijdenis dat de Heere ons leven stuurt en bestuurt. Tegelijk brengt deze belijdenis een worsteling teweeg om bij onbegrepen wegen Gods leiding met ons leven te mogen verstaan. Want Hij heeft een doel met alles wat ons overkomt, maar om dat te verstaan is nodig dat de Heere ons dat Zelf leert in de weg van het geloof.

De schrijvers laten met hun boek zien dat de Heere nabij allen is die tot hem de toevlucht nemen in moeite, rouw en smart en dat uiteindelijk Gods genade en barmhartigheid in Christus groter zijn dan alles wat de Heere kan opleggen in een onbegrepen weg. Steeds wijzen ze erop dat alleen in een weg van buigen onder de Heere die genade mag worden ervaren.

Een boek schrijven is keuzes maken. Dat is ook bij dit boek het geval. Door de keuze van de personen en de thema’s komen andere thema’s die bij dit onderwerp ook vaak naar voren komen, niet zo expliciet aan de orde. Bijvoorbeeld het vastlopen met het spanningsveld dat er is tussen Gods vrijmacht en almacht, en hoe gaat het als de mens met zijn worsteling niet onder God kan komen. In de gekozen geschiedenissen komt het met allen goed. Het zijn ook allemaal personen die genade mochten kennen. De opzet van de schrijvers is om juist dit naar voren te halen.

Deze opmerkingen doen echter niets af van mijn waardering voor dit boek. De schrijvers hanteren een begrijpelijke stijl. De aanpak van beiden is wel wat verschillend (ze schreven ieder vijf hoofdstukken), maar dat stoort niet. Het boek is toch één geheel. Soms lopen de ”je-stijl” en de ”u-stijl” wat door elkaar.

Het is een mooi boekje dat hopelijk voor velen tot zegen zal zijn.

N.a.v. ”Waarom? Onbegrepen wegen”, door ds. A. A. Egas en ds. L. M. Jongejan; uitg. Den Hertog, Houten, 2008; ISBN 978 90 331 2156 2; 141 blz.; € 12,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer