Economie

Supermarkten op weg naar duurzame vis

Alle grote supermarkten in Nederland passen hun inkoopbeleid voor vis aan om mee te helpen aan het beschermen van bedreigde soorten. Ze zijn gestopt met het verkopen van wijting, zwaardvis en marlijn, soorten die zwaar overbevist zijn. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek door Greenpeace.

ANP
17 February 2009 13:53Gewijzigd op 14 November 2020 07:19
Grote supermarkten zijn gestopt met vissoorten die zwaar overbevist zijn. Foto ANP
Grote supermarkten zijn gestopt met vissoorten die zwaar overbevist zijn. Foto ANP

Ook ligt er minder roodbaars en zeewolf in de schappen. Deze vissoorten vallen in de catergorie meest kwetsbaar. De milieuorganisatie stelt dat de winkels medeverantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van het leven in de oceanen. „Als zij geen bedreigde en schadelijk gevangen vis meer verkopen, krijgt het zeeleven de kans zich te herstellen.EM-Té, Golff en Deen staan bovenaan de ranglijst van Greenpeace, die de achttien grootste supermarktketens bevat. Aldi, Troefmarkt, Vomar, Dekamarkt en Dirk van den Broek hebben een grote inhaalslag gemaakt. Ze stonden vorig jaar april nog “in het rood”, maar hebben hun leven goed gebeterd, zei een woordvoerster van Greenpeace dinsdagochtend.

Alle ketens staan nu in het ’oranje’. Vorig jaar stond de helft nog in het rood. Op naar groen, zodat de keuze voor de consument gemakkelijk is. Nu liggen “goede” en “foute” vis nog door elkaar.

Overbevissing bedreigt steeds meer vissoorten. Ook zijn er zeer schadelijke manieren van vissen. In veel supers liggen nog garnalen die in tropische zeeën zijn gevangen. Bij het vissen op deze wilde garnalen, sterven veel andere dieren, zoals schildpadden en zeepaardjes. Een kilo tropische garnalen, betekent tien kilo bijvangst.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt in een reactie op de lijst van Greenpeace dat de sector hard werkt om het nog beter te doen op het gebied van duurzame vis. Dat gebeurt onder meer door het Zeven Stappenplan “Vis Beter” van het CBL.

Een van de doelen is dat het wildvangen in 2011 altijd via de richtlijnen van het internationale MSC-keurmerk (Marine Stewardship Council) gebeurt. Op het ogenblik zijn er 240 MSC-producten te koop, ook van huismerken. Waarschijnlijk komen haring, makreel, noordzeeschol en tong dit jaar onder het keurmerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer