Binnenhof in spanning over economische cijfers
Politiek Den Haag is in gespannen afwachting van de nieuwe economische voorspellingen die het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag naar buiten brengt. Dàt de cijfers meer economisch zwaar weer zullen voorspellen, is al wel duidelijk. Vraag is alleen hoe slecht het er uit ziet de komende tijd.
De voorlopige cijfers van de rekenmeesters van het CPB gaan over de economische groei, over de inflatie, de werkgelegenheid en de koopkracht. Ze komen een paar dagen nadat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen vrijdag constateerde dat de Nederlandse economie zich officieel in een recessie bevindt, met al drie kwartalen op rij negatieve economische groei.Het kabinet heeft zich al helemaal ingesteld op zwaar economisch weer. De Europese Commissie voorspelde in januari een negatieve economische groei van 2 procent en minister Bos van Financiën zei vorige week dat het hem niet zou verbazen als het CPB met een vergelijkbaar cijfer komt. Het CPB voorspelde in december nog een krimp van 0,75 procent, na een groei van 2,25 procent in 2008.
De meest betrokken ministers komen dinsdagochtend samen met premier Balkenende en de vicepremiers Bos en Rouvoet meteen al bijeen om te praten over de CPB–voorspellingen en over plannen om de economie te stimuleren. Balkenende zei eerder dat onorthodoxe maatregelen nodig zijn. Een ambtelijke werkgroep studeert op alle mogelijkheden, inclusief de politiek onwaarschijnlijke, zoals Bos het onlangs uitdrukte.
Vorige week bleek ook dat voor het kabinet miljardenbezuinigingen dreigen als het kabinet wil vasthouden aan de eigen strenge begrotingsregels. Binnen de coalitie heerst hierover onenigheid. PvdA en ChristenUnie willen niet bezuinigen omdat dat de economie nog verder zou schaden. Het CDA wil wel vasthouden aan afspraken uit het regeerakkoord en daarnaast een aantal investeringen naar achteren schuiven en andere naar voren halen.