Buitenland

Lof voor benoeming vrouw in Saudi-Arabië

Het besluit van koning Abdullah van Saudi-Arabië om een vrouw te benoemen in zijn regering, is juichend ontvangen door media en mensenrechtenorganisaties. Ze zijn ook enthousiast over de vervanging van enkele religieuze scherpslijpers op belangrijke posities in het landsbestuur.

Buitenlandredactie
16 February 2009 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 07:19
RIYAD – Het besluit van koning Abdullah van Saudi-Arabië om een vrouw te benoemen in zijn regering, is juichend ontvangen door media en mensenrechtenorganisaties. Ze zijn ook enthousiast over de vervanging van enkele religieuze scherpslijpers op belangrij
RIYAD – Het besluit van koning Abdullah van Saudi-Arabië om een vrouw te benoemen in zijn regering, is juichend ontvangen door media en mensenrechtenorganisaties. Ze zijn ook enthousiast over de vervanging van enkele religieuze scherpslijpers op belangrij

Het dagblad Hayat prijst de koning voor diens „dappere hervormingen”, de Saudi Gazette spreekt van een „stimulans voor hervormingen.” Saudi Arab News schrijft in het hoofd-redactioneel commentaar dat de nieuwe benoemingen meer zijn dan alleen een wisseling van de wacht. „Dit is een duidelijk signaal van een grote transformatie in het koninkrijk.”De 52-jarige Norah al-Fayez wordt onderminister van Onderwijs voor vrouwen in het kabinet van de strengislamitische monarchie. Haar benoeming betekent volgens waarnemers een flinke barst in het dikke glazen plafond. In 2005 kregen vrouwen nog nul op het rekest toen ze campagne voerden om stemrecht te krijgen. Sinds het aantreden van koning Abdullah in 2005 is het politieke klimaat geleidelijk veranderd ten faveure van hervormingen.

Abdullah (84) benoemde zaterdag naast Al-Fayez ook nieuwe bewindspersonen op de ministeries van Justitie en Informatie. Daarnaast kregen het hooggerechtshof, de centrale bank, het belangrijke Shura-adviesorgaan en de gevreesde religieuze politie nieuwe leidinggevenden.

Het was de eerste keer dat de monarch wijzigingen doorvoerde in het kabinet. Een van de meest opmerkelijke slachtoffers van de politieke omwenteling is opperrechter sjeik Saleh al-Luhaidan. Deze aartsconservatief hield al jaren hervormingen tegen.

In Saudi-Arabië wordt al jaren gediscussieerd over de positie van vrouwen in de maatschappij en over de publieke moraal. Belangenorganisaties van vrouwen hebben geëist dat ze meer rechten krijgen. Zo baarde prinses Amira al-Taweel opzien door zich publiekelijk te beklagen over het feit dat ze overal ter wereld auto kan rijden, maar dat dit in haar eigen land verboden is.

De hervormingsmaatregelen van koning Abdullah lijken aan te sluiten op de wensen van de bevolking, de media en de prinses. „Fantastisch”, reageerde de prominente mensenrechtenactivist Ibrahim Mugaiteeb. „Dit is waar we voor gevochten hebben.” Hatoon al-Fassi, de belangrijkste activiste voor vrouwenrechten, is ook zeer blij, met name om de benoeming van Norah al-Fayez.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer