GM zet Witte Huis voor het blok
Autoproducent General Motors biedt de Amerikaanse overheid twee dure alternatieven aan: óf de regering voorziet het noodlijdende concern van een miljardenkrediet om te kunnen blijven draaien, óf er wordt faillissement aangevraagd.
Dat meldde de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal dit weekeinde.General Motors (GM) moet dinsdag een herstructureringsplan indienen bij de Amerikaanse regering waaruit moet blijken hoe het noodlijdende autoconcern weer winstgevend en levensvatbaar denkt te kunnen worden.
GM kreeg eerder samen met branchegenoot Chrysler leningen van in totaal 17,4 miljard dollar van de Amerikaanse overheid om te kunnen overleven.
Het concern, dat dit jaar wereldwijd 10.000 van de 73.000 vaste aanstellingen schrapt, zou minstens 5 miljard aan extra krediet nodig hebben om het eerste kwartaal van dit jaar door te kunnen komen.
Volgens sommige analisten kan de onderneming het beste failliet gaan en een doorstart maken om van personeel af te komen en de kosten te drukken.
David Axelrod, een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama, stelde gisteren dat de Amerikaanse auto-industrie alleen gered kan worden als alle betrokken partijen concessies doen.
„We hebben een groot belang bij het voortbestaan van de auto-industrie. Daarvoor zijn echter aanpassingen nodig van alle betrokkenen. Niet alleen van de arbeiders, maar ook van aandeelhouders, crediteuren en, natuurlijk, de managers die de bedrijven leiden”, aldus Axelrod tegen de Amerikaanse televisiezender Fox News.
De adviseur reageerde op het afketsen van het overleg tussen General Motors en de vakbonden over de kosten van de gezondheidszorg voor gepensioneerde werknemers.
GM had een regeling aangeboden voor vertrek of vervroegd pensioen aan 62.000 werknemers in de Verenigde Staten die op uurbasis werken.
Eerder deze maand deed branchegenoot Chrysler al een gelijksoortig aanbod aan alle werknemers die per uur hun loon ontvangen. Ook Chrysler slaagde er echter niet in een akkoord te bereiken met de bonden. Veel fabrieksarbeiders in de VS werken op basis van uurloon.