Politiek

Wilders: Balkenende nu eerst aan zet

PVV–leider Wilders overweegt in beroep te gaan tegen het Britse besluit hem de toegang tot Groot–Brittannië te ontzeggen. Hij vindt echter dat het nu eerst aan het kabinet is om actie te ondernemen.

ANP
13 February 2009 17:02Gewijzigd op 14 November 2020 07:18
DEN HAAG - Wilders moest donderdag onverrichterzake huiswaarts keren. Hij kwam niet verder dan het Londense vliegveld Heathrow. Foto ANP
DEN HAAG - Wilders moest donderdag onverrichterzake huiswaarts keren. Hij kwam niet verder dan het Londense vliegveld Heathrow. Foto ANP

Premier Balkenende en minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) moeten volgens Wilders van de Britse regering eisen dat het inreisverbod van tafel gaat. Het Tweede Kamerlid liet dat vrijdag weten. Verhagen had Wilders aangemoedigd in beroep te gaan en hem daarbij ook hulp toegezegd.„Verhagen moet niet de makkelijke weg kiezen. Hij en Balkenende moeten van de Britse regering eisen dat dit besluit meteen wordt teruggedraaid", stelde Wilders in een reactie. Daartoe moet de Britse ambassadeur worden ontboden en dient Balkenende zijn Britse ambtgenoot Gordon Brown persoonlijk op de kwestie aan te spreken.

Minister Verhagen benadrukte vrijdag dat er niets verandert als het kabinet „hard gaat schreeuwen". „Ik ben niet uit op een relletje. Het gaat mij erom het mogelijk te maken dat Wilders in de toekomst vrij kan reizen door de Europese Unie".

Verhagen spoorde Wilders vrijdag nogmaals aan beroep aan te tekenen tegen de ban van de Britten. „Wij zullen hem dan met advies terzijde staan".

„Ik zal zelf bekijken of ik in beroep ga en me erover laten adviseren. Maar stap één is nu eindelijk harde actie van Balkenende en Verhagen richting Brown: de ban moet van tafel", zei Wilders.

De politicus werd donderdag op de Londense luchthaven Heathrow tegengehouden en vervolgens op een vlucht terug naar Amsterdam gezet.

Wilders had zijn anti–Koranfilm Fitna willen vertonen tijdens een bijeenkomst in het Hogerhuis, waarvoor hij door een Brits parlementslid was uitgenodigd. Maar de Britse regering had hem begin van de week al laten weten dat hij niet welkom is, omdat hij vanwege zijn ideeën over moslims en de islam een bedreiging voor de publieke veiligheid zou zijn.

Het Nederlandse kabinet vindt dat de Britten daarmee een verkeerd besluit hebben genomen. „We hebben duidelijk onze teleurstelling kenbaar gemaakt", aldus Verhagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer