Binnenland

Hof Leeuwarden kijkt in bos Putten

De raadsheren van het gerechtshof in Leeuwarden gaan volgende maand zelf kijken op de plek in het bos bij Putten waar in januari 1994 de 23-jarige stewardess Christel Ambrosius werd verkracht en vermoord. In februari hoort het hof 35 getuigen en getuige-deskundigen. Daarvoor zijn voorlopig zes dagen uitgetrokken.

Van onze binnenlandredactie
11 December 2001 11:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:18
LEEUWARDEN – Oud-politiecommissaris Blaauw was gisteren aanwezig bij de opening van het herzieningsproces in de Puttense moordzaak. Blaauw schreef een boek waarin hij de onvolkomenheden in de eerdere rechtszaak laakte. - Foto ANP
LEEUWARDEN – Oud-politiecommissaris Blaauw was gisteren aanwezig bij de opening van het herzieningsproces in de Puttense moordzaak. Blaauw schreef een boek waarin hij de onvolkomenheden in de eerdere rechtszaak laakte. - Foto ANP

Dit werd maandag duidelijk op de eerste zittingsdag van de heropende Puttense moordzaak. Het was bij het hof in Leeuwarden een vreemde vertoning, want de twee verdachten zijn al veroordeeld voor het feit waarvoor ze nu opnieuw terechtstaan. De verdachten, de zwagers Herman Dubois (41) en Wilco Viets (30), kregen in 1995 voor de moord op de stewardess door het gerechtshof in Arnhem een straf van tien jaar cel opgelegd. Na bijna zeven jaar achter de tralies kwamen ze in oktober vorig jaar vrij. De zwagers beweren dat ze de moord destijds onder druk hebben bekend.

Op last van de Hoge Raad, het hoogste rechtscollege in Nederland, behandelt het gerechtshof in Leeuwarden de geruchtmakende zaak opnieuw. Belangrijkste argument om de zaak te heropenen is een druppel sperma. De druppel werd gevonden op het bovenbeen van Christel, maar is niet van Viets of Dubois. De Nijmeegse gynaecoloog T. Eskes verklaarde destijds dat het sperma afkomstig was van een eerdere gemeenschap en tijdens de verkrachting naar buiten zou zijn gesleept. Dit voorjaar trok hij die zogenaamde sleeptheorie in twijfel.

Op verzoek van de advocaat van de twee zwagers, mr. G. Knoops, heeft het hof gelast dat het DNA van het sperma vergeleken wordt met de DNA-profielen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut in Rijswijk. Dat is nog niet eerder gebeurd. Ook wordt het DNA uit de Puttense moordzaak vergeleken met dat van de Franse seriemoordenaar Guy Georges. De Fransman werd dit jaar in zijn land veroordeeld voor de moord op zeven vrouwen. In 1994 zou hij een aantal malen in Nederland zijn geweest. Bij het lichaam van Christel Ambrosius zijn een Frans muntstukje en een kindertandje gevonden.

Videobanden
Het Leeuwardense hof doet niet moeilijk over de behandeling van de zaak. Maar liefst 35 getuigen en getuige-deskundigen worden voor het nieuwe proces opgeroepen. Daarnaast gaan de drie rechters zelf in Putten kijken onder welke omstandigheden de stewardess om het leven is gebracht. Ze doen dat op woensdag 9 januari 2002. Op die dag is het precies acht jaar geleden dat Christel Ambrosius werd verkracht en vermoord in het huisje van haar oma in de bossen bij Putten.

De zitting wordt inhoudelijk op 11 februari hervat en zal minimaal zes dagen duren. Het hof wil voor die datum een lijst met alle onderzoekshandelingen van het openbaar ministerie. Ook moet het OM enkele nog beschikbare videobanden van verhoren overleggen. Bijna alle banden van de 244 verhoren van de verdachten zijn eerder vernietigd. Het hof roept ook de daarvoor verantwoordelijke politiemedewerker op voor de zitting.

Een groot aantal getuige-deskundigen wordt door het hof gevraagd hun visie op de Puttense moordzaak te geven. De Rotterdamse oud-hoofdcommissaris J. A. Blaauw opent de rij. Blaauw noemde de zaak eerder een van de grootste gerechtelijke dwalingen in de Nederlandse geschiedenis. Hij schreef een boek over de zaak waarin hij stelt dat de zwagers de moord niet gepleegd kunnen hebben. Volgens Blaauw moet ook de politie de zaak heropenen, „omdat de echte dader nog vrij rondloopt.”

Eerherstel
Ook de hoogleraren Eskes en Van Koppen, die de sleeptheorie van het sperma en de verhoormethoden van de politie in twijfel trekken, zijn opgeroepen. Het hof wil eveneens de negen politiemannen horen die destijds de verdachten hebben ondervraagd.

De verdachten reageerden na afloop van de zitting verheugd. Volgens Dubois voelt het „heel raar” om weer verdachte te zijn en het complete proces opnieuw te doorlopen. „Maar we gaan voor rehabilitatie.” Volgens hun raadsman haalt het hof in Leeuwarden alles uit de kast. „De integriteit van de Nederlandse rechtspleging is aangetast. De Hoge Raad heeft niet voor niets besloten tot heropening van de zaak”, aldus Knoops.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer