Buitenland

Australië krijgt waarschuwingssysteem bosbranden

MELBOURNE (ANP) – De Australische overheid heeft donderdag beloofd de invoering van een telefonisch waarschuwingssysteem voor bosbranden mogelijk te maken. Door privacywetgeving en geldgebrek konden mensen tot nu toe niet massaal gewaarschuwd kunnen worden voor een bosbrand.

12 February 2009 19:46Gewijzigd op 14 November 2020 07:18
De Australische overheid heeft donderdag beloofd de invoering van een telefonisch waarschuwingssysteem voor bosbranden mogelijk te maken. Foto EPA
De Australische overheid heeft donderdag beloofd de invoering van een telefonisch waarschuwingssysteem voor bosbranden mogelijk te maken. Foto EPA

In de toekomst moeten mensen die in de buurt van een brand zijn een bericht krijgen op hun mobiele telefoon. Nu zijn de autoriteiten nog aangewezen op de traditionele media om de bevolking te waarschuwen voor een naderende vuurzee. Met een sms zouden mensen eerder en efficiënter advies kunnen krijgen over wat ze moeten doen.Door de branden die het zuidoosten van Australië nu nog steeds teisteren, zijn zeker 181 mensen om het leven gekomen. Vermoedelijk worden in de volledig door het vuur verzwolgen gemeente Marysville nog eens honderd stoffelijke overschotten aangetroffen. Forensisch experts zoeken daar naar verkoolde lichamen in woningen en auto’s.

Door het vuur zijn minstens duizend woningen in de as gelegd. Inwoners van sommige steden en dorpen mogen niet terugkeren naar huis, omdat de aanblik van de verbrande lichamen te gruwelijk is. Circa 4500 vierkante kilometer bos en struikgewas is vernietigd. Duizenden dieren kwamen om.

De brandweer vermoedt dat zeker twee branden zijn aangestoken. De politie is naarstig op zoek naar de brandstichters. Twee mensen werden donderdag opgepakt, maar na verhoor zijn zij weer vrijgelaten. Al eerder werden een 15–jarige jongen en 31–jarige man aangehouden voor brandstichting. Premier Kevin Rudd vergeleek hen met massamoordenaars. De politie liet weten dat de mannen rekening moeten houden met een levenslange celstraf.

Inmiddels zijn bekende Australiërs begonnen met een telefonische inzamelingsactie. Filmsterren Nicole Kidman, Russell Crow en Hugh Jackman sloten zich aan bij een grote groep politici, sporthelden en acteurs die meewerken aan de nationale tv–actie, die geld in het laatje moet brengen voor de slachtoffers.

Ook vanuit Nederland is hulp aangeboden. De Huidbank, partner van de Nederlandse Brandwonden Stichting, bood aan op korte termijn 500.000 vierkante centimeter huid te leveren. Brandwondencentra in Australië liggen overvol en er is een tekort aan huid voor transplantaties.

Rudd maakte bekend een nationale rouwdag en een herdenkingsdag te houden voor de slachtoffers. „Het is heel belangrijk dat de natie rouwt", aldus Rudd. Wanneer dat gaat gebeuren is onduidelijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer