Toekomst Fortis ongewis na nee aandeelhouder
Boze aandeelhouders van Fortis hebben woensdag ‘nee’ gezegd tegen de verkoop van het concern aan de Belgische staat en de Franse bank BNP Paribas. Een nipte meerderheid van 50,26 procent van de aanwezige aandeelhouders stemde tegen.
Daarmee is het onduidelijk hoe de toekomst van het ontmantelde Fortis eruit komt te zien. Fortis is wettelijk tot 28 februari gebonden aan de overeenkomst met BNP Paribas die afgelopen oktober werd getekend, aldus de Franse bank. BNP Paribas stelde de uitslag van de stemming door Fortis-aandeelhouders te bekijken. Eerder deze week had de bank laten weten haar bod op Fortis in te trekken bij een nee-stem.Door de tegenstem van de aandeelhouders staat de verkoop van 75 procent in Fortis Bank België aan BNP Paribas op losse schroeven. De Belgische overheid blijft verantwoordelijk. Dat kan betekenen dat de staat miljarden moet pompen in de Belgische bank.
Kort na de vergadering zei de Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, dat de Belgische regering mogelijk nog woensdagavond bijeen zou komen. „We wilden, en willen nog altijd, de spaarders en klanten beschermen. Ook willen we de werkgelegenheid zoveel mogelijk behouden”, aldus Reynders.
De Belgische premier Herman van Rompuy liet weten dat de Belgische regering „volwaardig” eigenaar blijft van Fortis. De overheid zal „alle maatregelen nemen opdat deze financiële instelling optimaal kan functioneren”, aldus de premier.
De uitkomst van de stemming kon rekenen op een daverend applaus van de circa vijfduizend aanwezige aandeelhouders. Zij vertegenwoordigden ruim een vijfde van alle aandelen Fortis. De beleggers zijn woedend over de opdeling van Fortis en lieten dat blijken middels gejoel, gescheld en geschreeuw. In België, waar Fortis geldt als een volksaandeel, hebben veel mensen hun pensioen zien verdampen door de problemen.
Fortisvoorzitter Jan-Michiel Hessels kreeg het zwaar te verduren. De interim-voorzitter werd onder meer uitgemaakt voor leugenaar. „Beste kameraden, vindt u ook niet dat meneer Hessels meer en meer op Pinokkio begint te gelijken”, aldus een aandeelhouder tijdens de vergadering.
Na afloop zei Hessels teleurgesteld te zijn over de tegenstem. „Ze hebben gekozen voor risico en een sprong in het duister”, stelde hij. Eerder deze week had Hessels gesteld dat een faillissement voor Fortis dreigde als beleggers tegen de opdeling zouden stemmen.
Beleggersorganisatie Euroshareholders is echter „verheugd” over de uitslag. De club ziet een „redelijke mogelijkheid om Fortis als financieel concern te herstellen”.
De beleggers keurden ook de verkoop van de Nederlandse onderdelen van Fortis aan de Nederlandse staat af met ongeveer 57 procent van de stemmen. Maar deze transactie is al afgewikkeld. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën noemde de aankoop „rechtsgeldig en onaantastbaar”, ondanks de nee-stem. De uitslag kan volgens sommige beleggers wel aanleiding zijn voor schadeclaims.
Fortis werd in oktober vorig jaar opgedeeld door de drie overheden van de Benelux, omdat het concern in de problemen was gekomen door de kredietcrisis en de dure overname van delen van ABN Amro. In december echter bepaalde een Belgische rechter dat aandeelhouders hadden moeten worden gekend in de opdeling.