Buitenland

Netjes leven dankzij de geboden van Saddam

Moammar Gaddafi heeft een Groen Boekje. Mao Tse Tung had een Rood Boekje. En nu heeft ook Saddam een boekje in zakformaat vol met woorden van wijsheid, fris van de lever.

Buitenlandredactie
12 December 2002 11:10Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

Een staaltje van Saddams kunne: „Laat je niet verleiden tot de gemakkelijke weg, want alleen de wegen die je voeten doen bloeden, leiden ergens naartoe.”

Eerder dit jaar publiceerde het Iraakse ministerie van Informatie al het pamflet met de titel ”Saddam Hussein: Grootse Lessen en Geboden voor Strijders, de Geduldige en Heilige Krijgers”. De meeste Irakezen waren al vertrouwd met de 57 citaten, allemaal uit speeches van Saddam, waarvan een gedeelte op schoolmuren is geschilderd, op standbeelden gegraveerd, ingekaderd aan muren van regeringsgebouwen, in kranten gedrukt en op gigantische aanplakborden verkondigd. Op de staatstelevisie wordt vijfmaal per dag opgeroepen tot gebed, gevolgd door een greep uit Saddams pennenvruchten.

Saddam laat zijn schier grenzeloos lijkende wijsheid los op vrijwel elk aspect van het dagelijks leven. Hij adviseert geen beslissingen te nemen uit woede of om een tegenstander te vernederen na diens nederlaag. Hij roept op om goed te doen, zowel hersens als spieren te gebruiken, rechtvaardig te oordelen, geheimen te bewaren en te leren van andermans fouten.

In de al-Quds-basisschool van Bagdad staan de geboden in zwarte en rode letters op de muren aan de ingang en in de klaslokalen. Er is geen elektriciteit in de school, een gevolg van de VN-sancties, die nog steeds gelden. Volgens schoolhoofd al-Ani zijn de geboden „lessen vanuit het hart, voor het hart.” In een klasje met ernstig kijkende kleine meisjes wordt gevraagd wie er een gebod van de leider wil voordragen. De zevenjarige Ilaf Marwan staat op en debiteert op vastberaden toon: „Hou je ogen op je vijand gericht en wees sneller dan hij.”

Woorden van lof voor de dictator zijn heel normaal in Irak, waar kritiek kan leiden tot gevangenisstraf of erger. De Verenigde Staten mogen Saddam dan verdenken van het produceren van massavernietigingswapens, in Irak, zo luidt de flaptekst van het pamflet, is hij een „groot zoon van de Arabieren.”

Enige ironie en wijsheid van een gewaarschuwd man kunnen Saddam niet ontzegd worden, getuige dit treffende citaat: „Daag geen slang uit, tenzij je de bedoeling en de macht hebt om zijn kop af te hakken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer