Sobel marktleider in Duitse vleessector
Het Nederlandse agrarische concern Sobel neemt het grote Duitse vleesverwerkende bedrijf Moksel over. Sobel heeft flinke ambities. Ook worden pogingen gedaan om Dumeco, het grootste Nederlandse vleesconcern, in te lijven.
Moksel (omzet 1,9 miljard euro) is een beursgenoteerd bedrijf. Iets meer dan 50 procent van de aandelen is overgenomen van een curator, die ze in beheer had nadat het bedrijf enkele jaren geleden met financiële problemen kampte. Op de overige uitstaande aandelen heeft Sobel een bod gedaan van anderhalf keer de huidige beurskoers, aldus ir. D. van Doorn, voorzitter van de raad van bestuur van Sobel, woensdag.
Met het verwerven van de aandelen, een versterking van het eigen vermogen van Moksel en een gedeeltelijke overname van schulden aan banken is een investering gemoeid van 100 miljoen euro. De enige aandeelhouder van Sobel, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO), heeft Sobel met het oog daarop een extra injectie gegeven van 50 miljoen euro.
Moksel, na een aantal moeilijke jaren inmiddels een gezond bedrijf, is in Duitsland de grootste leverancier van voorverpakt vers vlees. Moksel verwerkt nu al jaarlijks 500.000 runderen en 2 miljoen varkens. Sobel en Moksel zijn over enkele jaren samen goed voor een omzet van een kleine 3 miljard euro en een nettowinst van 40 tot 50 miljoen, denkt Van Doorn. Bij Sobel werken 4300 mensen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Moksel telt 2450 werknemers, voornamelijk in Duitsland.
Sobel is een Nederlandse multinational, die zich onder meer bezighoudt met de verwerking van dierlijke restproducten (Rendac) en de productie van gelatine en genees- en voedingsmiddelen. Van Doorn verwacht veel van de overname. Hij denkt de komende vijf jaar een omzetgroei te kunnen realiseren van 65 procent.
Gelijktijdig met de overname van het Duitse bedrijf is een structuurwijziging doorgevoerd. Alle activiteiten zijn ondergebracht in een nieuwe holding, Best Agrifund, met als zelfstandige pijlers Sobel en Bestmeat Company, waarvan Moksel deel gaat uitmaken.
De ZLTO, waarin de vroegere Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB) een centrale rol speelt, is de drijvende kracht achter de overname. Via haar dochteronderneming Sobel wil de ZLTO de internationale vleesmarkt veroveren.
De belangrijkste volgende kandidaat is Dumeco (omzet 2,3 miljard euro). De ZLTO heeft al een belang van 20 procent in dit Nederlandse vleesconcern. De overige aandelen van Dumeco zijn in handen van de zuidelijke mengvoercoöperatie Cehave (35 procent), coöperatie Dumeco (20 procent) en Cebeco (20 procent). Dumeco is het resultaat van complexe fusies. Tot nu toe vallen de resultaten tegen. Mede door de ingewikkelde aandeelhoudersstructuur is het moeilijk een duidelijke strategie te volgen.
ZLTO-voorzitter A. Vermeer hoopt dat de andere aandeelhouders van Dumeco instemmen met een overname door Sobel. „Dumeco is er tot nu toe niet in geslaagd in Duitsland, de grootste vleesmarkt in Europa, een goede positie op te bouwen. Maar wij hebben nu een structuur neergezet, waarbij zij kunnen aanhaken.”