Binnenland

Voortaan salueert iedereen voor Kroon

Hij is nog geen veertig, maar voortaan zal iedere militair –hoog of laag– moeten salueren voor kapitein Marco Kroon. Die eer krijgt een ridder in de Militaire Willemsorde, de hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding, nu eenmaal.

W. G. Hulsman
11 February 2009 11:43Gewijzigd op 14 November 2020 07:17
DEN HAAG - Marco Kroon ontvangt 29 mei de Militaire Willemsorde. Foto Min. van Defensie
DEN HAAG - Marco Kroon ontvangt 29 mei de Militaire Willemsorde. Foto Min. van Defensie

Het leven van commando Kroon ziet er vanaf 29 mei anders uit. Hij zal overal met eer worden ontvangen, op de voorste rij een plaats krijgen en regelmatig uitnodigingen ontvangen voor plechtigheden van defensie en aan het hof. Bij die bijeenkomsten zal iedereen moeten opstaan als de 38-jarige inwoner van ’s-Hertogenbosch binnenkomt, alleen koningin Beatrix mag blijven zitten, omdat zij grootmeester van de Militaire Willemsorde is.Kroon hoort op 29 mei officieel waarom hij de Militaire Willemsorde krijgt, maar duidelijk is dat hij van maart tot augustus 2006 verschillende keren „zware en soms lange gevechten in zijn voordeel en zonder personele verliezen wist te beslechten”, aldus het ministerie van Defensie.

Kroon nam soms persoonlijk risico’s om andere militairen te beschermen. Zo stuitte hij in 2006 met zijn mannen –dragers van de groene baretten– in de Afghaanse Baluchivallei op talibanstrijders. Kroon besloot het vuur te openen toen de tegenstanders op 30 meter afstand waren. De taliban wisten zich na enige tijd te herstellen en openden de tegenaanval. Daarop besloot Kroon luchtsteun in te schakelen. Hij liet zijn mannen in dekking gaan, maar bleef zelf met gevaar voor eigen leven staan om aan de vliegtuigbemanning het doel aan te wijzen.

Ook nam Kroon een keer een gevecht over van een buitenlandse militair die meestreed tegen de taliban. Die militair kon daarop een zwaargewonde collega afvoeren.

Kroon zorgde er een andere keer als pelotonscommandant voor dat zijn peloton uit een hinderlaag wist te ontsnappen, terwijl de boordschutter van zijn eigen voertuig gewond was geraakt. Tijdens een andere operatie zuiverde hij een dorp, een bergpas en een vallei van taliban door negen dagen lang gevechtsacties uit te voeren.

Deze en andere daden zijn door zijn collega’s in de voordracht voor een onderscheiding omschreven. Voor minister Van Middelkoop van Defensie was dat reden het Kapittel der Militaire Willemsorde om een advies te vragen. Op basis daarvan heeft Van Middelkoop Kroon bij koningin Beatrix voorgedragen voor de onderscheiding. Net als premier Balkenende noemt Van Middelkoop Kroon een „held” en prijst hij hem om zijn moed en loyaliteit.

Van Middelkoop is blij dat de Militaire Willemsorde na een halve eeuw weer wordt uitgereikt: „Het zet de actuele inspanning van de krijgsmacht in historisch perspectief.”

De laatste, collectieve, Militaire Willemsorde werd op 31 mei 2006 door koningin Beatrix tijdens een plechtigheid op het Binnenhof in Den Haag aan het vaandel gehecht van de 1e Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade vanwege de inzet tijdens de operatie Market Garden in september 1944.

De laatste individuele uitreiking vond plaats op 12 juli 1955 aan kapitein J. H. C. Ulrici en T. E. Spier, de eerste vanwege zijn rol in het verzet (1940-45) en zijn optreden als militair in Nederlands-Indië, de tweede vanwege zijn optreden als militair in Nederlands-Indië.

Er zijn nog elf dragers van de Militaire Willemsorde in leven: acht Nederlandse, een Amerikaanse en twee Canadese ridders. De Militaire Willemsorde werd in 1815 ingesteld door koning Willem I.

Meer informatie: http://www.lintjes.nl/militaire_willemsorde

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer