Economie

Wall Street niet blij met steunplan

De presentatie van het steunplan voor de financiële sector door de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner is slecht gevallen op Wall Street. Vrijwel alle fondsen eindigden dinsdag in het rood, maar vooral de bankensector moest forse klappen incasseren.

Redactie economie
11 February 2009 10:22Gewijzigd op 14 November 2020 07:17
Wall Street reageerde dinsdag niet positief op het steunplan. Foto EPA
Wall Street reageerde dinsdag niet positief op het steunplan. Foto EPA

De Amerikaanse Senaat stemde dinsdag in met een omvangrijk stimuleringsplan voor de Amerikaanse economie. De versie van de Senaat voorziet in 838 miljard dollar aan extra uitgaven en belastingvoordelen. Na de presentatie van het plan kelderden op Wall Street de koersen.De Dow-Jonesindex sloot 381,99 punten in het rood op 7888,88 punten, een verlies van 4,6 procent. De S&P 500-index verloor 4,9 procent op 827,16 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde 4,2 procent in op 1524,73 punten.

„De verwachtingen waren groot, maar de gebeurtenis zelf bleek teleurstellend”, aldus een analist over het bankenplan. Geithner kwam met plannen om „zowel de banengroei en investeringen als de kredietverlening aan gezinnen en bedrijven weer aan de gang te krijgen.” Hij maakte onder meer bekend dat er een investeringsfonds komt dat in samenwerking met private investeerders besmette hypotheekbeleggingen gaat opkopen van de banken. Het fonds krijgt een waarde van 500 miljard tot 1 biljoen dollar. Het moet banken in staat stellen hun balansen op te schonen, zodat het vertrouwen in de financiële markten weer kan terugkeren.

Daarnaast wordt er geld gereserveerd voor nieuwe kapitaalinjecties aan noodlijdende banken. Verder komt Geithner met 50 miljard dollar huiseigenaren tegemoet die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. De uitvoering van het volledige programma wordt transparanter, zo beloofde de minister. Van iedere dollar die aan de financiële sector wordt besteed, krijgt de belastingbetaler te zien waar die terecht is gekomen.

Maar analisten en handelaren reageerden ontgoocheld op de mededelingen van Geithner. „Het is gewoon net niet zo revolutionair als gehoopt”, aldus een analist. Het investeringsfonds viel niet in goede aarde, omdat eerdere samenwerkingsprojecten tussen de overheid en private investeerders vaak slecht van de grond kwamen. Ook kwam er geen duidelijkheid over de manier waarop de prijs voor de riskante investeringsportefeuilles zou worden bepaald. „Dat konden ze een jaar geleden niet, en nu nog steeds niet”, zo liet een handelaar weten.

Daarnaast verschafte Geithner naar de mening van verscheidene analisten veel te weinig details over de uitvoering van de plannen. „En de crux zit hem in de details.” Al met al heerste er grote twijfel of dit het beslissende en alomvattende plan is om de financiële sector weer op de been te helpen.

Op Wall Street vielen daardoor vooral bankenfondsen in een diep gat. Bank of America verloor 119,3 procent en Citigroup leverde 15,2 procent in. JPMorgan ging 9,6 procent achteruit.

Ook de technologiesector reageerde negatief op het bankenplan. Apple verloor 4,6 procent en Google deed daar nog een schepje bovenop met een verlies van 5,4 procent.

Vliegtuigfabrikant Boeing drukte de Dow-Jonesindex omlaag met een verlies van 6,1 procent. Het nieuws dat de Senaat had ingestemd met een steunpakket voor de bredere economie, maakte geen enkele indruk op de handel.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer