Politiek

Kamer ontstemd over Britse weigering Wilders

DEN HAAG (ANP) – Groot-Brittannië weigert PVV-leider Wilders het land in te laten. Het kabinet en de Tweede Kamer zijn ontstemd over het besluit van de Britten. Wilders zelf spreekt van een „lafheid die z’n grenzen niet kent”.

10 February 2009 18:45Gewijzigd op 14 November 2020 07:16
Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen moet bij de Britten eisen dat Wilders alsnog wordt toegelaten, vindt de VVD. Foto ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen moet bij de Britten eisen dat Wilders alsnog wordt toegelaten, vindt de VVD. Foto ANP

Het Tweede Kamerlid was door een lid van het Britse Hogerhuis uitgenodigd om donderdag de anti-Koranfilm Fitna te vertonen in het parlementsgebouw. De Britse regering liet Wilders dinsdag echter per brief weten dat hij niet welkom is. In de brief staat dat de ideeën van de parlementariër over de islam en moslims de „harmonie” en daarmee de publieke veiligheid in het land kunnen bedreigen.Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft Groot-Brittannië tevergeefs gevraagd het besluit te heroverwegen. In een telefoongesprek heeft hij zijn Britse ambtgenoot David Miliband duidelijk gemaakt dat Nederland het ten zeerste betreurt dat Wilders Groot-Brittannië niet in mag.

Minister Hirsch Ballin van Justitie heeft de kwestie aangekaart bij zijn Britse collega Jacqui Smith. Volgens Hirsch Ballin vindt het kabinet het belangrijk dat parlementariërs vrij hun opvattingen kunnen verkondigen, ook in het buitenland. Lidstaten van de Europese Unie moeten een Nederlandse volksvertegenwoordiger niet zonder meer de toegang ontzeggen, aldus de CDA-bewindsman.

Ook in de Tweede Kamer is met afkeuring gereageerd op het Britse besluit. EU-landen mogen niet zo met parlementariërs van een andere lidstaat omgaan, stellen GroenLinks en D66. Onwenselijk, oordeelden ook het CDA en de PvdA. De VVD vindt dat Verhagen bij de Britten moet eisen dat Wilders alsnog wordt toegelaten. Kamervoorzitter Verbeet heeft haar zorgen overgebracht aan haar collega in het Hogerhuis. „Ik vind dit niet goed”.

De Britse regering liet in een reactie weten alle vormen van extremisme te bestrijden. „De regering verhindert iedereen die extremisme, haat en gewelddadige boodschappen verspreidt in onze gemeenschappen, de toegang tot ons land”, zei een woordvoerder van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken, dat over visa-aanvragen en immigratie gaat.

Wilders overweegt donderdag gewoon naar Londen te reizen. „We zullen wel zien of ze me in de boeien slaan. Ik moet er nog over nadenken, maar het gaat wel over de vrijheid van meningsuiting. Ik ben nota bene uitgenodigd door een parlementslid. Dit is echt ongelofelijk en buiten alle proporties”.

Wilders zou Fitna aanvankelijk eind januari vertonen in het Britse parlement, maar dat ging niet door na felle protesten uit de moslimgemeenschap. Het Hogerhuislid Lord Pearson of Rannoch had hem nu opnieuw uitgenodigd. Na de vertoning van de film zou er een discussie volgen waarin Wilders vragen zou beantwoorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer