Nog geen EU-akkoord over bankgeheim
De Europese ministers van Financiën hebben woensdagavond in Brussel geen akkoord kunnen bereiken over opheffing van het bankgeheim in Oostenrijk en Luxemburg en invoering van een bronheffing op spaarrente. De bewindslieden praten daar eind volgende maand over verder.
Volgens een hoge diplomaat werkte EU-voorzitter Denemarken aan een compromisvoorstel: handhaving van het bankgeheim in ruil voor een hogere belastingheffing op rente van ’zwarte’ spaarrekeningen. Daarover was woensdag na een dag en een avond onderhandelen nog geen akkoord mogelijk.
Staatssecretaris Van Eijk van Financiën was na afloop van de gesprekken toch positief. „Het zou mij verbazen als er op de vergadering van 21 januari geen akkoord zou zijn. Ik baseer dat op de speling die ik in de tussentijd heb gezien”, zei hij. Extra tijd is nodig in het ingewikkelde proces, redeneert hij.
De EU-ministers bijten al jaren de tanden stuk op het bankgeheim. Hun onderdanen hebben enorme sommen zwart geld geplaatst in Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Volgens diplomaten lopen de belastingdiensten in de EU-landen jaarlijks tientallen miljarden euro mis. Een akkoord -er wordt ook gesproken met Zwitserland, dat geen EU-lid is- over belastingheffing zou een enorme meevaller betekenen voor de schatkist, ook in Nederland.
Voor Nederland speelt nog iets heel anders mee. Een akkoord over de spaarbelasting is gekoppeld aan afspraken om binnenlandse fiscale douceurtjes, die de concurrentie binnen de EU hinderen, te verminderen. Nederland dreigt gunstige regelingen die ervoor zorgen dat veel buitenlandse bedrijven zich komen vestigen, te moeten aanpassen. Den Haag hoopt toegevingen op het gebied van het bankgeheim te koppelen aan een coulante behandeling van de fiscale regels.
In januari praten de ministers ook nog over een voorzichtige harmonisatie van de energiebelasting. Ook de onderhandelingen over dat dossier slepen zich al jaren voort.