CJO vraagt helder standpunt Rome
Het Centraal Joods Overleg (CJO) vraagt inzake Williamsons uitspraken helderheid over de betrouwbaarheid van de Rooms-Katholieke Kerk in haar ontmoeting met het jodendom.
Het Centraal Joods Overleg, een samenwerkingsverband van joodse kerkgenootschappen en organisaties in Nederland, heeft in een brief de Nederlandse Bisschoppenconferentie gevraagd met de joodse gemeenschap in gesprek te treden. De Bisschoppenconferentie is een permanent instituut waarbinnen de bisschoppen van de Nederlandse kerkprovincie beleid maken op vraagstukken in kerk en samenleving. De bisschoppen vergaderden vandaag over de zaak-Williamson en het antwoord op de brief van het CJO.In de brief vraagt het CJO de Nederlandse bisschoppen om de paus over te brengen dat hij de uitspraken van Williamson afkeurt. „De Shoah, de holocaust, is een historische realiteit. Het is noodzakelijk dat de paus zelf nu zeer krachtig stelling neemt tegen holocaust-ontkenning, in het bijzonder tegen Williamson.”
Het CJO verklaart verder dat de beslissing van de paus om Williamson weer toe te laten tot de Rooms-Katholieke Kerk, het gesprek ernstig bezwaart. Toch wil het CJO dit gesprek aangaan in het Nederlandse kader vanwege „het wederzijdse respect en onderlinge vertrouwen.”
„Maar de ergernis binnen de joodse gemeenschap is, ondanks de goede en gewaardeerde uitspraken van de bisschoppen Van Luyn en Punt en de verklaring van de Katholieke Raad voor Israël, onverminderd en buitengewoon groot.” Van Luyn noemde onlangs in het rooms-katholieke tv-programma Kruispunt Williamsons uitspraken „schandalig en volkomen onhistorisch.”
De interreligieuze dialoog is binnen de joodse gemeenschap primair een zaak van de kerkgenootschappen, maar in dit geval, waar het gaat om geïnstitutionaliseerde holocaustontkenning, is besloten dat het CJO optreedt als woordvoerder.