Economie

Wereld wacht op plan Geithner

AMSTERDAM – De hele wereld wacht met spanning op de reddingsplannen voor de Amerikaanse financiële sector van minister van Financiën Geithner.

Redactie economie
9 February 2009 16:47Gewijzigd op 14 November 2020 07:16
De Amerikaanse minister van Financiën Geithner. - Foto EPA
De Amerikaanse minister van Financiën Geithner. - Foto EPA

Met die plannen moet de financiële crisis eindelijk bij de wortel worden aangepakt.Geithner heeft nog 350 miljard dollar (270 miljard euro) te besteden uit het reddingsfonds van 700 miljard dollar dat de Amerikaanse overheid eind vorig jaar instelde voor de financiële sector. Een deel hiervan zal hij waarschijnlijk inzetten om banken te verlossen van hun besmette kredietportefeuilles, die de wereldeconomie al meer dan een jaar in een ijzeren greep hebben.

Het noodfonds was in eerste instantie al bedoeld om onverhandelbare beleggingen van banken over te nemen. Onder druk van het Congres werd echter besloten financiële bedrijven te helpen met directe kapitaalinjecties. Ook werd een deel van het geld gebruikt om de auto-industrie te helpen.

Die eerste ronde van staatssteun heeft de financiële crisis echter bij lange na niet opgelost. De onzekerheid over de waardeloze beleggingen blijft de internationale kredietmarkten verlammen. De wereldeconomie blijft daardoor grotendeels verstoken van het krediet dat nodig is om de oplaaiende recessie te bestrijden.

Geithner zou de Amerikaanse banken nu met een mix van belastinggeld en private investeringen willen verlossen van hun vergiftigde beleggingen. Volgens ingewijden wil hij hiervoor een bank oprichten die voor het grootste deel wordt gefinancierd door private investeerders. Deze moet het voortouw nemen bij het opkopen en doorverkopen van de rommelbeleggingen.

Volgens verschillende zwaargewichten op Wall Street is het echter niet nodig een staatsbank in het leven te roepen. Zij zien liever dat de overheid financiële instellingen, zoals pensioenfondsen en hedgefondsen, krediet verleent waarmee ze zelf in de risicovolle beleggingen kunnen handelen. Volgens hen zijn er voldoende partijen die de gok met de dubieuze producten aandurven, maar ontbreekt het ze aan voldoende kapitaal om in de beleggingen te kunnen investeren.

Geithner zal niet het hele bedrag van 350 miljard dollar inzetten om slechte beleggingen op te kopen. Zeker 50 miljard dollar zal worden gebruikt voor steun aan huiseigenaren die hun hypotheek niet kunnen betalen. Daarnaast komen er nieuwe kapitaalinjecties voor noodlijdende banken en worden programma’s die de kredietverlening aan consumenten moeten aanjagen, uitgebreid.

De verwachtingen van de plannen van Geithner, voormalig voorzitter van de centrale bank van de staat New York, zijn in ieder geval hooggespannen. „Mensen verwachten dat er iets behoorlijk dappers en creatiefs zal worden gepresenteerd”, aldus Brian Bethune, hoofdeconoom van het Amerikaanse onderzoeksbureau Global Insight. Handelaren op Wall Street vertaalden de verwachtingen vorige week al in aanzienlijke koerswinsten op de effectenbeurzen.

De Amerikaanse Senaat ging maandag akkoord met een steunplan voor de aangeslagen Amerikaanse economie. De Senaat stemde met 61 stemmen voor en 36 tegen in met het plan van 838 miljard dollar. Het Congres zou dinsdag stemmen over het plan, dat mogelijk nog wordt aangepast.

Obama had geëist dat de wet uiterlijk op 16 februari op zijn bureau zou liggen voor ondertekening. Aanname van het steunplan wordt gezien als een grote overwinning voor de Amerikaanse president, hoewel hij had gehoopt dat meer Republikeinen zich achter zijn ideeën zouden scharen.

In zijn eerste persconferentie sinds zijn beëdiging als president waarschuwde Obama maandagavond het Congres voor een catastrofe als het steunplan deze week niet wordt aangenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer