„Open de verborgen plaatsen van je hart”
„Wil je de Heere kennen, dan moet je geen voorwaarden vooraf stellen, maar ook de verborgen plaatsen van je hart voor Hem neerleggen.”
Dat zei ds. A. A. Brugge, predikant van de gereformeerde gemeente van Dordrecht, zaterdag tijdens de tweede dag van de winterconferentie in Soest. De zestienplusconferentie, die ongeveer 80 jongeren trok, duurde van vrijdagavond tot en met zaterdagmiddag. Het thema was ”Wie is God?”Vrijdagavond sprak ds. W. Visscher uit Amersfoort over ”Hoe Hij zich openbaart”. Zaterdagmorgen had ds. Brugge het over ”Hoe jij Hem kunt kennen”.
De conferentie in Soest is de eerste in een reeks winterconferenties voor jongeren van de Gereformeerde Gemeenten in februari en maart. De bijeenkomsten hebben plaats in Soest, Haamstede, Dordrecht, Nijverdal, Amerongen en Nunspeet.
Ds. Brugge zei dat God zich in de Bijbel bekend gemaakt heeft als een God Die geen lust heeft in de dood van mensen. Hij wil Zich laten kennen. „Wil jij je aan de Heere laten kennen, zoals Hij je al kent, zonder voorwaarden vooraf? Wil je ook de verborgen plaatsen van je hart voor hem neerleggen, je strijd tegen de zonde, je achillespees? Wil je helemaal van Hem afhankelijk zijn?”
De Heere wil zich laten kennen door Zijn Zoon, de Heere Jezus, zei de predikant. „Niemand komt tot de Vader dan door Jezus. Dat God Zijn Zoon gezonden heeft als Redder en Behouder moet geen wetenschappelijk kwestie zijn, maar een worsteling. Het kennen van de Heere betekent het roer van het levensschip uit handen geven. Het betekent je door God ter verantwoording te laten roepen. Het betekent alles uit handen te geven, ook je verwachtingen van dit leven die misschien heel anders zijn dan de wil van God.”
De overgave aan God en het vertrouwen op Hem zullen in het leven blijken. Ds. Brugge noemde als voorbeelden David in Ziklag en Paulus in de storm. Toen hem alles was afgenomen en zijn eigen mannen hem zelfs wilden stenigen, sterkte David zich in de Heere, zijn God. Toen het erop leek dat iedereen op het schip zou omkomen, vertrouwde Paulus op God en koesterde hij hoop.
De Dordtse predikant zei dat het goed is om God te zoeken, maar dat het het grootste is als je weet dat God met jou bezig is. Dat lokte de vraag uit of het ook mogelijk is om God te zoeken en niet gevonden te worden.
Ds. Brugge antwoordde dat God mensen zoekt. Als ze zich niet bekeren, betekent het dat ze niet willen dat Hij Koning over hen is. God zoeken betekent niet automatisch door Hem gevonden worden.
Het is de vraag waarom iemand God zoekt. Er zijn mensen die Hem zoeken uit zelfbehoud, bijvoorbeeld voor een operatie of bij een ernstige ziekte. „Zoek je Hem, omdat je Hem kwijt bent en omdat je een Adamskind bent? God weet of het om Hem Zelf te doen is. Het is beter om niet zelf te concluderen dat het wel goed zit, maar dat God het zegt.”
Een ander vroeg wat er aan te doen is als de zonde telkens terugkomt. „Je kunt je als een slachtdier mee laten voeren door de verzoeking, maar je kunt ook bidden om niet in verzoeking gebracht te worden en daarnaar leven. Wil je graag je hartszonde nalaten en mag de Heere alles van je hebben? Of blijft de deur van je hart op sommige plaatsen gesloten?
Vraag de Heere of Hij het hart, dat vol is van schuld, schaamte en slapte, wil vullen. Als de Heere het doet wil je niets anders doen dan wat Hij wil. Dan is het geen lesje, maar wordt het liefde.”