Koninklijk Huis

Prinselijk paar arriveert eerder op Antarctica

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn vrijdagmorgen vroeg op de zuidpoolbasis Rothera aangekomen. Dat is acht uur eerder dan gepland.

Binnenlandredactie
6 February 2009 23:46Gewijzigd op 14 November 2020 07:15
TORRES DEL PAINE – Judith Pardo geeft prins Willem Alexander en prinses Máxima uitleg bij fossiele resten van een ichthyosaurus in Torres del Paine National Park in Chili. De prins, die vrijdag met zijn vrouw doorreisde naar de zuidpool, is begonnen met z
TORRES DEL PAINE – Judith Pardo geeft prins Willem Alexander en prinses Máxima uitleg bij fossiele resten van een ichthyosaurus in Torres del Paine National Park in Chili. De prins, die vrijdag met zijn vrouw doorreisde naar de zuidpool, is begonnen met z

Dat schrijft de prins in zijn eerste blog over de reis die hij met zijn vrouw naar Antarctica maakt. Het verslag is sinds vrijdagmiddag te lezen op de website van het Koninklijk Huis. „Nu volgt -veel sneller dan oorspronkelijk verwacht- deel twee van onze reis en nemen wij afscheid van onze Chileense gastvrouwen en -heren, om onze reis te vervolgen in handen van BAS, the British Antarctic Survey, die onze vlucht naar Rothera Station en ons programma daar zullen verzorgen”, zo tikte de prins donderdagavond in. „Aangezien het weer de allesbepalende factor is voor reizen van en naar Antarctica, hebben wij zojuist gehoord dat ons vertrek nu om 01.30 uur gepland staat in plaats van het oorspronkelijke zeer geciviliseerde tijdstip van 10.00 uur. Het geeft ons wel ruim 8 uur extra, dus uiteindelijk zeer de moeite waard. Tot morgen vanaf Rothera!!”Het prinselijk paar verblijft tot en met maandag op Rothera om zich te verdiepen in het werk van wetenschappers op de zuidpool en de invloed van het klimaat op het bijzondere continent. Zij worden begeleid door minister Plasterk die verantwoordelijk is voor het onderzoek van Nederland op de zuidpool.

Vandaag bezoeken de prins en prinses een laboratorium en wonen zij een duikdemonstratie bij. Vanmiddag gaan zij met sneeuwscooters het ijs van een nabijgelegen gletsjer over naar een tentenkamp. Daar brengen zij de komende nacht door. Dit bivak maakt deel uit van een verplichte veiligheidstraining die alle zuidpoolbezoekers moeten ondergaan.

Donderdag bezocht het kleine gezelschap Torres del Paine Nationale Park in Zuid-Chili. „Na een vlucht van een klein halfuur -met veel dank aan de Chileense luchtmacht- landden wij vlak naast de hooggelegen Tyndall gletsjer, één van de uitlopers van het Zuid-Patagonisch ijspak. Na Antarctica en Groenland is dit de derde grootste ijsmassa ter wereld”, aldus de prins. Hij is erg enthousiast over het gebied: „Alhoewel het niet mijn bedoeling is een toeristisch reisverslag te schrijven maar mij te concentreren op nut en noodzaak van arctisch en glaciaal onderzoek, waar mogelijk gerelateerd aan de consequenties voor Nederland, kan ik het toch niet nalaten dit park aan te raden!”

Het paar bezocht dezelfde dag ook het Chileens Antarctisch Instituut. De prins: „Hier hebben wij de geschiedenis van het Antarctisch Verdrag -waar Nederland volwaardig partij bij is, als enige zonder eigen permanente vestiging op Antarctica- besproken. Ook hebben we kennis kunnen nemen van een breed scala van activiteiten waar Inach bij betrokken is, variërend van arctisch onderwijs op kleuterscholen tot het bewaken van milieueffecten van menselijke activiteiten op Antarctica.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer