RWE en Essent sterk met windparken op zee
RWE–bestuurder Leon Birnbaum, verantwoordelijk voor strategie, benadrukte donderdag tijdens een informatieve bijeenkomst het belang van Essent voor RWE. „Offshore wind is duur en groot", aldus Birnbaum. „En zonder windparken op zee halen we onze doelen niet. Elke twee jaar willen we met een nieuw offshore project komen en daarbij ligt de nadruk op de kust voor de Benelux en Duitsland. Met Essent hebben we meer schaalgrootte".
RWE maakte enkele weken geleden bekend de commerciële activiteiten van Essent te willen kopen voor 9,3 miljard euro. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) meldde daarop dat het de samenwerking met Essent verbreekt op het moment dat het bedrijf in handen komt van RWE. Volgens het WNF komt RWE in onafhankelijke onderzoeken naar voren als een van de meest vervuilende energiebedrijven van Europa.Het Duitse energiebedrijf legde donderdag de nadruk op zijn groene aspiraties. Aanlandige windparken in landen als Polen, Tsjechië en Hongarije, energie opgewekt met biomassa in Italië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. En samen met autoproducent Daimler werkt het bedrijf aan het mogelijk maken van „e-mobiliteit", auto’s die kunnen rijden op elektriciteit.
Een kwart van de investeringen gaat de komende jaren naar duurzame energie, een vijfde van het beschikbare geld wordt gestopt in het vernieuwen van kolencentrales. Hoewel meer energie opgewekt moet gaan worden met gas (ongeveer een derde in 2020), verwacht RWE tot in 2020 nog een derde van zijn energie op te wekken met kolen. Geheel volgens de trend zet het bedrijf de komende jaren sterk in op de ondergrondse opslag van het broeikasgas koolstofdioxide, dat bij de elektriciteitswinning uit kolen vrijkomt.
Birnbaum wilde niet ingaan op ontwikkelingen rondom de voorgenomen overname van Essent, zoals de lopende gesprekken met energiebedrijf Delta en de Europese autoriteiten. „We hopen dat de gesprekken zo spoedig mogelijk zullen worden afgerond", zei hij alleen.
In Nederland bestaan grote zorgen over de mogelijkheid dat kerncentrale Borssele, waarvan Essent 50 procent in handen heeft en de andere helft van Delta is, in buitenlandse handen zal komen. RWE heeft geen grootste plannen op het gebied van nucleaire energie, maar Birnbaum stelt internationaal open te staan voor kansen, mits de politiek in een land erachter staat.
RWE wil Essent als onafhankelijk merk in Nederland laten voortbestaan, met een Nederlands bestuur. Het Duitse bedrijf zal niet tornen aan de geplande investeringen van Essent. Het beursgenoteerde RWE is een van de vijf grootste energieconcerns van Europa en levert aan 20 miljoen klanten stroom en aan 10 miljoen huishoudens gas.