Kerk & religie

„Uitblijven standpunt aids Vaticaan geeft ruimte"

Bij de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer ligt al twee jaar een verzoek om een standpunt over aids in te nemen. Andere Vaticaanse instanties wachten ongeduldig op een document, maar het uitstel geeft bisschoppen in bijvoorbeeld Afrika ruimte om hun eigen beleid te bepalen.

ANP
5 February 2009 13:26Gewijzigd op 14 November 2020 07:15

Algemeen directeur René Grotenhuis van de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid denkt dat de congregatie, die de zuiverheid van de rk–leer bewaakt, ertegen opziet zich met de zaak bezig te houden. De bisschoppen kunnen van die traagheid profiteren, maar rooms–katholieke instanties weten nu ook niet waaraan ze toe zijn.Grotenhuis bezocht de afgelopen twee dagen samen met de Nederlandse aidsambassadeur, Paul Bekkers, het Vaticaan. Zij spraken met de president van de Vaticaanse Raad voor de Gezondheidszorg, kardinaal Javier Lozana Barragàn, Pietro Parolin van het Vaticaanse staatssecretariaat (ministerie van Buitenlandse Zaken) en Lesley–Ann Knight van de hulporganisatie Caritas.

In het document van de congregatie zouden ook de nieuwe ontwikkelingen bij aids moeten worden betrokken. Je kunt je ogen er niet voor sluiten dat aids steeds meer een chronische ziekte is geworden, zegt Grotenhuis. De uit Mexico afkomstige kardinaal was het daarmee overigens niet eens.

De Rooms–Katholieke Kerk wijst het gebruik van condooms af, maar in de praktijk blijken rooms–katholieke instellingen de voorbehoedmiddelen toch te verstrekken om uitbreiding van aids te voorkomen. Dat is ook de ervaring van Cordaid. Grotenhuis bepleit dat de bespreking van het gebruik van condooms niet aan het begin van de discussie over de aidsbestrijding staat, maar juist het sluitstuk ervan vormt. Allereerst moeten mensen goede informatie over seksualiteit krijgen en op basis daarvan een verantwoorde keuze kunnen maken. Daarna is het gebruik van voorbehoedmiddelen aan de orde.

Grotenhuis en de Vaticaanse zegslieden waren het met elkaar eens dat de kerken zwaar worden onderbedeeld bij de verstrekking van geld voor de aidsbestrijding. Hoewel zij wereldwijd 30 procent van de zorg voor aidspatiënten verlenen, krijgen zij slechts 5 procent van de internationale gelden daarvoor. Lozana klaagde tot twee keer toe dat hij zich ernstig geschoffeerd voelde door negatieve beslissingen van de wereldwijde instantie die het geld voor de aidsbestrijding verdeelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer