Märklin kan niet op tegen Playstation
De Duitse fabrikant van modeltreinen Märklin is bezweken onder de toenemende concurrentie van onder meer de spelcomputer.
Het 150 jaar oude bedrijf heeft faillissement aangevraagd omdat het er niet in is geslaagd zijn schulden te herfinancieren.Dat meldden Duitse media woensdag. Märklin balanceerde drie jaar geleden ook al op de rand van de afgrond. Toen bracht een overname door durfkapitalisten redding.
Ondanks een harde sanering, waarbij de productie grotendeels naar lagelonenlanden werd verplaatst, slaagde het bedrijf er echter niet in uit de rode cijfers te komen.
Märklin begon in 1859 als producent van meubilair voor poppenhuizen. Pas in 1891 kwam de modeltrein voor het eerst in het assortiment.
Vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw werd de productie van treintjes en toebehoren de belangrijkste activiteit van 
het bedrijf, dat toen al markt-leider was op dat terrein.
Net als zijn concurrenten heeft Märklin al jaren last van de opmars van de computer, die de modeltrein naar de achtergrond dringt als speelgoed voor kinderen met interesse voor techniek. De financiële crisis en de economische neergang die daarop volgde, gaven het bedrijf uit Göppingen het laatste zetje.
De groep trouwe verzamelaars van modeltreinen is te klein geworden om de branche overeind te houden. Märklin probeerde de afgelopen jaren kinderen weer voor zich te winnen, bijvoorbeeld met een model van de Zweinstein Express uit de boeken over tovenaarsleerling Harry Potter. Maar ook dat charmeoffensief kon ’s werelds beroemdste treintjesmaker niet redden.
Een van de grootste concurrenten van Märklin, Roco uit Oostenrijk, ging drie jaar geleden bankroet. Roco maakte een doorstart onder de vleugels van de houdstermaatschappij Modelleisenbahn Holding. Dat bedrijf nam vorig jaar ook het ruim 120 jaar oude Duitse treinenmerk Fleischmann over.
Bij Märklin werken bijna 700 mensen. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van 128 miljoen euro, en leed volgens Duitse media een verlies van zo’n 20 miljoen euro.