Falende zorgbestuurder mogelijk aansprakelijk
Falende toezichthouders en bestuurders van zorginstellingen kunnen in de toekomst mogelijk juridisch worden aangepakt. Het is nu nog niet mogelijk hen aansprakelijk te stellen. Maar het kabinet probeert dat te veranderen.
Dat kondigde minister Klink van Volksgezondheid woensdag aan in een interview met de Volkskrant. In de afgelopen weken raakten diverse zorginstellingen in grote financiële problemen. Daarbij kregen de bestuurders van bijvoorbeeld de IJsselmeerziekenhuizen, thuiszorgorganisatie Meavita en Philadelphia Zorg flinke kritiek voor hun wanbeleid.De voorzitters van de raden van toezicht hoeven nu niet bang te zijn voor eventuele juridische gevolgen. In een nieuwe wet wil het kabinet echter de aansprakelijkheid van toezichthouders en bestuurders van zogeheten maatschappelijke ondernemingen gaan regelen. Het kan dan gaan om zorginstellingen, maar ook om woningcorporaties.
Klink gaat ervan uit dat de raden van toezicht zich al anders gaan opstellen tegenover directies van instellingen. „Je mag hopen en veronderstellen dat het bewustzijn van hun verantwoordelijkheid bij de raden van toezicht na deze incidenten toeneemt. Het is echt geen pretje om zoveel negatieve persoonlijke aandacht in de media naar je toe te trekken", zegt de CDA-bewindsman.
Volgens hem moet iedereen er nu van doordrongen zijn dat het lidmaatschap van een raad van toezicht of een raad van bestuur geen vrijblijvende positie is.
CNV Publieke Zaak vindt dat ook werknemers en cliënten een rol moeten krijgen in het toezicht op zorginstellingen. Zij zijn de eersten die last hebben van wanbeleid en ook de eersten die dat kunnen signaleren, aldus vice-voorzitter Eric de Macker van de CNV-bond.
De Brancheorganisatie Zorg (BOZ), een conglomeraat van instellingen uit de gezondheidszorg, zoals ziekenhuizen, psychiatrische instellingen en organisaties voor zorg aan verstandelijk gehandicapten, vindt het voorstel van Klink te ver gaan om bestuurders persoonklijk aansprakelijk te stellen voor wanbeleid. Volgens woordvoerders zijn er nu al wettelijke maatregelen om op te treden tegen falende bestuurders, en die moeten volgens de BOZ beter worden benut.