Twintig jaar cel voor moord
De rechtbank in Amsterdam heeft de 17-jarige Kenneth C. woensdag veroordeeld tot twintig jaar celstraf voor de moord op de Amsterdamse garagehouder Rick Haster. Volgens een woordvoerster is het voor het eerst dat een minderjarige zo’n hoge straf krijgt. Een neef van C., Martin M. (22), kreeg ook twintig jaar.
Beide straffen zijn fors hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat had zestien jaar cel geëist tegen M. en zes jaar gevangenisstraf en tbs tegen zijn jongere familielid.De rechters achten bewezen dat de twee Haster in februari vorig jaar in zijn garage op gruwelijke wijze om het leven brachten. Zij staken hem circa twintig keer met een mes. Nadat de neven de man een paar keer hadden verwond, bonden ze hem vast aan een motorblok en takelden ze hem verder toe.
Volgens de rechtbank hebben de daders „een ogenschijnlijk koelbloedige en meedogenloze moord" gepleegd. Daarmee hebben ze zich „langdurig gediskwalificeerd voor deelname aan de samenleving", aldus het vonnis.
De rechtbank veroordeelde de minderjarige C. volgens het strafrecht voor volwassenen vanwege het gruwelijke karakter van de moord en omdat hij een even groot aandeel in het delict had als zijn mededader. Op basis van het jeugdrecht had hij maximaal twee jaar cel kunnen krijgen.
Hoewel justitie tbs tegen de jongen had geëist, zag de rechtbank daar niets in. C. heeft namelijk op geen enkele wijze laten zien dat hij aan zijn eigen persoonlijkheid wil werken.
Aanleiding voor de moord was een conflict over een gekochte auto. De broer van M. had voor 700 euro een Mazda 323 van Haster gekocht. Na enkele dagen hield het voertuig ermee op. Hoewel de verdachten altijd hebben ontkend iets met de moord te maken te hebben gehad, geloofde de rechtbank hen niet. De politie trof namelijk hun hand- en vingerafdrukken aan in het bloed in de garage.
Hoogleraar bestuurlijk sanctierecht Henny Sackers van de Radbout Universiteit Nijmegen noemt de straf die C. heeft gekregen „uitzonderlijk". Het komt volgens hem vaker voor dat minderjarigen als volwassenen worden berecht, maar de hoogte van de straf is zeldzaam. „Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat een minderjarige zo’n straf krijgt opgelegd".
Sackers constateert dat de rechtbank de ernst van het misdrijf zwaar heeft laten meewegen in vergelijking met de leeftijd van de dader. Volgens hem is het niet per se zo dat minderjarigen steeds vaker hoge straffen krijgen. Er zijn ook rechters en deskundigen die daarin terughoudender zijn.