Drogisterij Etos opent apotheken in eigen winkels
Drogisterijketen Etos, eigendom van detailhandelsconcern Ahold, opent eigen apotheken in zijn winkels. De drogist begint in april 2003 een proef in Den Bosch en wil op termijn landelijke dekking bereiken. Dat heeft directeur J. van der Ent dinsdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor in Beverwijk.
Etos gaat samenwerken met Ahold-broer Albert Heijn. De apotheken komen in twee Bossche Etos-filialen. Bij twee andere filialen en vijf AH-vestigingen in de Brabantse hoofdstad komen servicepunten waar klanten medicijnen op recept kunnen ophalen die in de apotheken zijn bereid. Ook bezorgt Etos aan huis en op het werk. Het bedrijf denkt klanten te trekken door onder meer de ruime openingstijden van de winkels en de aantrekkelijke locaties, waaruit klanten kunnen kiezen. Omzetdoelstellingen wil de keten niet geven.
De drogisterijketen verkoopt al medicijnen die zonder recept worden verstrekt. Volgens Van der Ent zijn zorgverzekeraars enthousiast over het initiatief. Etos heeft in Nederland 430 winkels, waarvan 55 procent in bezit is van franchisenemers. Tien van hen hebben overigens al een eigen apotheek en bezitten daarnaast een Etos-winkel.
De drogisterijketen heeft inmiddels de eerste gediplomeerde apothekers aangenomen. Deze maand begint een wervingscampagne voor apothekersassistenten. Juist die zijn erg moeilijk te vinden, erkent de Etos-directeur. Hij heeft wel hoop: „Slechts 12 procent van de assistenten met een diploma werkt in een apotheek.” Van der Ent denkt uit de grote vijver van potentiële werknemers mensen te kunnen halen door hen flexibele contracten aan te bieden.
Etos en AH beginnen met de apotheekdiensten eerst in de eigen winkels. Als het eenmaal loopt, bieden zij de dienstverlening ook aan voor zijn franchisenemers. Etos biedt net als een gewone apotheek alle geneesmiddelen en medische hulpmiddelen aan die in Nederland verkrijgbaar zijn. Er komt een speciaal registratiesysteem, het Centraal Farmaceutisch Dossier. Daarin staat wanneer een klant welke medicijnen heeft opgehaald, maar staan ook gegevens over zijn huisarts en zijn verzekeringsmaatschappij.
Niet alleen de klant, maar ook de huisarts en andere apotheken kunnen als de patiënt daarvoor toestemming geeft uit dat dossier gegevens opvragen. Een onafhankelijk orgaan met daarin vertegenwoordigers van onder meer de overheid, consumenten- en patiëntenorganisaties moet toezicht houden op het CFD.
De reacties op de plannen zijn verdeeld. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) is niet enthousiast. Voorzitter M. Favié vindt het onveilig en ongewenst.
„Als er afhaalbalies worden opgezet, is er geen apotheker aanwezig om vragen te beantwoorden. Er is dus geen deskundigheid in huis en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Het is een groot verschil of iemand eerst met een apotheker moet bellen om een vraag te beantwoorden of dat er iemand op de achtergrond aanwezig is.”
Favié is niet bang voor de concurrentie. Er zijn vaker aanvallen geweest op de apothekers die zijn afgeslagen. „Ik denk dat consumenten kiezen voor de veiligheid van een apotheek.” De branche heeft echter geen plannen klaarliggen om de aanval af te slaan. Wel willen de apothekers benadrukken dat ze heel goede dienstverlening in huis hebben. „Als consumenten dat inzien, denk ik dat we ze kunnen behouden.”
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is wel enthousiast. „Er komen meer partijen in de markt. Dat is goed voor de concurrentiepositie. Als Etos en Albert Heijn aan de regels voldoen, is er niets aan de hand. Ik denk dat ze goed kunnen inspelen op gemak”, aldus een woordvoerder van het ministerie.