Opgraving slachtoffers decembermoorden begonnen
De opgraving van stoffelijke resten van slachtoffers van de decembermoorden van 1982 is dinsdag begonnen op de rooms–katholieke begraafplaats in de Tourtonnelaan/Schietbaanweg in Paramaribo. De resten van universiteitsdocent G. Leckie en de journalist J. Slagveer, die naast elkaar begraven liggen, zijn als eersten opgegraven. Hun graven waren overdekt met een dekzeil. Op de begraafplaats staan lijkwagens klaar.
Op deze grafakker ligt ook het stoffelijk overschot van de jurist K. Gonsalves. Het is nog niet duidelijk of dinsdag ook zijn resten zullen worden opgegraven.
De lijkschouwing wordt gedaan door een Surinaamse patholoog–anatoom. Hij krijgt hierbij assistentie van deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die tot 19 december in Suriname zijn. De Surinaamse justitie liet maandag weten dat het om een ’besloten onderzoek’ gaat. De politie en de militaire politie houden er toezicht op.
Journalisten en belangstellenden die niets met de opgraving te maken hebben, worden door agenten weggestuurd. De meningen van de omstanders lopen uiteen. Sommigen vinden dat de stoffelijke resten ’met rust’ gelaten moeten worden. Anderen zeggen dat het de hoogste tijd is dat de waarheid na twintig jaar ’boven de grond’ komt.
Voor de nabestaanden is het volgens B. Goede, voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), een moeilijke tijd. „Het maakt veel emoties los dat na twintig jaar de graven opengaan en het is pijnlijk dat de resten op deze manier naar boven worden gehaald.”
Goede voegt eraan toe dat de totale gemeenschap recht heeft op de waarheid. Hoofdverdachte Desi Bouterse heeft steeds beweerd dat de vijftien mannen ’op de vlucht’ zijn doodgeschoten. „Dan moeten er geen inschoten aan voorste lichaamsdelen zijn”, zegt E. Daal, broer van de in 1982 vermoorde vakbondsleider.
Goede en Daal hopen dat het forensisch onderzoek de afronding is van het gerechtelijk vooronderzoek en dat de rechter–commissaris op korte termijn met een conclusie komt. De OGV heeft zich jaren beijverd voor onderzoek naar de decembermoorden en heeft twee jaar geleden verjaring van de strafbare feiten weten te stuiten.
Tot de lijkschouwing werd vorige week opdracht gegeven door de rechter–commissaris na een periode van voorbereiding waarbij het NFI betrokken was. De stoffelijke resten van de vijftien slachtoffers liggen op vier begraafplaatsen in Paramaribo.