Prijzen in EU lopen nog steeds sterk uiteen
De prijzen van consumptiegoederen in de EU-lidstaten zijn de afgelopen tien jaar wel naar elkaar toe gegroeid, maar er zijn nog steeds grote verschillen.
Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde resultaten van een onderzoek door de Europese Commissie. Een daling van de prijsverschillen die rond 1990 inzette, is de laatste jaren vrijwel tot staan gekomen.
In supermarkten is nog steeds sprake van soms „dramatische prijsverschillen”, aldus het rapport. Zo kost een blikje cola in een Deense supermarkt bijna twee keer zoveel als in een vergelijkbare winkel in Duitsland. Voor mineraalwater dient in Zweden tot 300 procent meer neergeteld te worden dan in Frankrijk. Shampoo is in Nederland haast twee keer zo duur als in Spanje.
Volgens Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt) is meer haast geboden met een aantal markthervormingen die al wel in EU-verband zijn afgesproken, maar in de praktijk nog op zich laten wachten. Het gaat dan om zaken als het goedkoper maken van grensoverschrijdend betalingsverkeer (waarover de EU-lidstaten zeer onlangs een akkoord bereikten) en het vergemakkelijken van investeringen in andere lidstaten.
„Het onderzoek toont aan dat de burgers al aanzienlijke voordelen genieten van de interne markt. Maar bij meer economische hervormingen zouden de voordelen groter zijn”, aldus Bolkestein. Volgens hem zullen hervormingen die leiden tot een beter functionerende interne markt, het risico op een economische recessie verkleinen.