Coalitie tevreden met Irakcommissie
De coalitiepartijen zijn tevreden met het verrassende besluit van premier Balkenende om een onafhankelijke commissie in te stellen die onderzoek gaat doen naar de politieke steunverlening aan de inval in Irak in 2003.
Balkenende maakte gisteren bekend dat een commissie onder leiding van oud-president van de Hoge Raad mr. W. J. M. Davids de besluitvorming van destijds onder de loep gaat nemen. Davids moet voor 1 november klaar zijn met zijn werk. De commissie moet volgens Balkenende „volstrekte klaarheid” bieden.CDA, PvdA en ChristenUnie noemen het voorstel van Balkenende „verstandig.” ChristenUnie-Kamerlid Voordewind meent dat de premier met zijn besluit „laat zien dat hij niet doof is voor vragen uit de Kamer en de samenleving.” De druk op Balkenende om zijn verzet tegen een onderzoek op te geven, groeide de laatste weken flink.
Regeringspartij PvdA, fel voorstander van een onderzoek naar de Irakoorlog, reageerde gisteren aangenaam verrast. „Ik ga ervan uit dat alle antwoorden boven tafel komen”, aldus fractievoorzitter Hamer gisteren. Mocht het onderzoek toch nog vragen onbeantwoord laten, dan kan de Kamer volgens haar altijd nog besluiten zelf een onderzoek of enquête te houden.
PvdA-senator De Vries, die in de Eerste Kamer aanstuurt op een parlementair onderzoek naar de inval in Irak, verklaarde zich „best bereid” te wachten tot de commissie-Davids klaar is met haar werk. Hij ergert zich er overigens wel aan dat het kabinet geen vragen uit de beide Kamers meer beantwoordt over de inval zolang de commissie aan het werk is.
De SGP plaatst ook een kanttekening bij die manier van werken, net als VVD, PVV en de linkse oppositiepartijen SP, GroenLinks en D66. Anders dan de overige oppositiepartijen is de SGP overigens „gegeven de politieke realiteit te spreken over het kabinetsbesluit om een externe commissie een onafhankelijk onderzoek te laten verrichten.” Volgens de SGP zijn met dit soort commissies in het verleden goede ervaringen opgedaan.
De linkse oppositie en VVD en PVV vinden dat een onafhankelijk onderzoek tekortschiet. Zij eisen een parlementaire enquête, omdat dan mensen onder ede kunnen worden gehoord. GroenLinksfractievoorzitter Halsema noemde het voorstel van Balkenende gisteren „too little, too late.”
D66-fractieleider Pechtold zou vanmiddag bij de regeling van werkzaamheden verzoeken om een Kamerdebat met de premier. Hij heeft daarvoor de steun van een Kamermeerderheid. Pechtold stuurt aan op een gewoon debat, dat dan morgen of donderdag moet plaatsvinden.