Kerk & religie

Kerk in Minsk verliest bedehuis

Een van de grootste evangelische gemeenten in Wit-Rusland vreest dat de staat met geweld haar gebouw overneemt. Sinds donderdag vasten en bidden leden van de in de hoofdstad Minsk gevestigde Nieuw Levenkerk, in de hoop deze overname te voorkomen.

Stefan J. Bos
3 February 2009 09:21Gewijzigd op 14 November 2020 07:13
De Nieuw Levenkerk in Minsk vreest overname van de staat. Op de foto demonstrerende christenen in 2006, toen de Wit-Russische autoriteiten de kerk sloten. Foto EPA
De Nieuw Levenkerk in Minsk vreest overname van de staat. Op de foto demonstrerende christenen in 2006, toen de Wit-Russische autoriteiten de kerk sloten. Foto EPA

De hogere economische rechtbank heeft hun beroep tegen de plannen van de staat echter in feite al afgewezen. De rechtbank is het eens met de autoriteiten dat het gebouw van Nieuw Leven niet geschikt is voor kerkdiensten „omdat het een voormalige koeienstal is.”De overheid noemt de Nieuw Levenkerk verder een „neomystieke religieuze en politiek-destructieve sekte” en haar groei een „bedreiging voor de inwoners, gemeenschap en staat.”

Er zou ongeveer 13.000 euro ‘compensatie’ zijn geboden. Dat is echter niet genoeg voor een nieuw gebouw waarin de duizend volwassenen en driehonderd kinderen van Nieuw Leven kunnen samenkomen. Ook coördineert Nieuw Leven nog tien aangesloten gemeenten en tientallen projecten in onder meer gevangenissen en weeshuizen.

Lokale christenen en Amerikaanse diplomaten zien de voorgenomen overname van het kerkgebouw in Minsk als onderdeel van een landelijke campagne tegen groeiende niet-orthodoxe stromingen. Sinds 1990 verdubbelde het aantal geregistreerde protestantse kerken en gemeenten tot bijna duizend en steeg het aantal evangelische christenen tot 100.000, aldus Nieuw Leven.

De Orthodoxe Kerk in Wit-Rusland, een onderdeel van de Russisch-Orthodoxe Kerk, is de enige officieel erkende denominatie in het land, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. „Hoewel er geen staatsreligie is” heeft de kerk „een bevoorrechte positie. Vooral protestanten krijgen daarom negatieve aandacht.”

Vlak voordat de dreigingen tegen Nieuw Leven begonnen, kreeg de Wit-Russische baptistenvoorganger Aleksandr Yermalitsky een boete wegens het organiseren van een „illegale religieuze bijeenkomst in zijn huis waarbij uit de Bijbel werd gelezen”, zeiden christenen. Ook werden boeken in beslag genomen van „straatbibliotheken” van baptistengemeenten.

Het ministerie van Onderwijs heeft verder een ‘studieboek’ uitgegeven, ”Mensen, samenleving en de staat” waarin gemeenten van protestanten als „sekten” worden omgeschreven. Daarnaast zijn zendelingen Wit-Rusland uitgezet.

Ook andere kerkgenootschappen, zoals de Rooms-Katholieke Kerk, beklagen zich over toenemende druk. Poolse priesters en andere kerkleiders zouden geen toestemming krijgen hun werk te continueren. Verder zijn er meldingen over anti-Joodse aanslagen en vernielingen van religieuze monumenten en christelijke begraafplaatsen.

Tijdens een gebedsbijeenkomst waarschuwde Nieuw Levenvoorganger Slava Goncharenko echter voor ontmoediging. „De kerk weet zich nog altijd afhankelijk van de kracht van God. Het is zoals omschreven staat in het Evangelie van Mattheüs, waar Jezus zegt dat Hij Zijn gemeente zal bouwen, en dat de macht van het dodenrijk het tegen haar zal moeten afleggen.”

De vervolging van christenen is een poging van de autocratische president Aleksandr Grigorjevitsj Loekasjenko om alle facetten van zijn samenleving te controleren, stellen waarnemers.

De Wit-Russische president wordt door Washington en mensenrechtengroeperingen beschouwd als „Europa’s laatste dictator.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer