FARC laat vier gijzelaars vrij
De Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft vier gijzelaars vrijgelaten, drie Colombiaanse agenten en een militair. Dat heeft Colombianen voor de Vrede zondag laten weten, een organisatie die in de gijzelingsaffaires bemiddelt.
Het is voor het eerst sinds de bevrijding van vijftien gijzelaars, onder wie de Frans-Colombiaanse politica Ingrid Betancourt, in juli, dat weer mensen bij de FARC wegkomen. De marxistische beweging werd in de jaren zestig opgericht en vocht aanvankelijk voor een socialistische staat, maar houdt zich tegenwoordig voornamelijk bezig met criminele activiteiten zoals drugshandel.Het zondag vrijgelaten viertal werd sinds 2007 gegijzeld door de FARC. De ex-gijzelaars lijken volgens de eerste berichten in goede gezondheid te verkeren. De rebellenbeweging heeft de gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis.
Een journalist die met het Rode Kruis meereisde meldde zondag dat het Colombiaanse leger zich heeft bemoeid met de overdracht van de vier gijzelaars. Vertegenwoordigers van die organisatie vlogen in een geleende Braziliaanse helikopter naar de plek waar de overdracht zondagmiddag plaatselijke tijd zou plaatsvinden. Een journalist belde eenmaal ter plaatse met de Venezolaanse televisie en vertelde dat de helikopter de hele reis achterna was gezeten door toestellen van het Colombiaanse leger en dat de operatie daardoor vertraging had opgelopen.
De bevelhebber die de overdracht namens de FARC zou regelen vertelde in hetzelfde telefoongesprek dat het Colombiaanse leger zondagmorgen een van zijn rebellen had gedood. Kenners van de FARC, die de beslissing van de rebellenbeweging om gijzelaars vrij te laten beschouwen als een gebaar van goede wil, zijn bang dat de acties van het Colombiaanse leger van gisteren niet zullen bijdragen aan vredesonderhandelingen.
FARC heeft meer dan 300 gijzelaars en als vermist opgegeven personen vermoord, maakte het Colombiaanse radiostation Caracol vorige week bekend. In de meeste gevallen gaat het om gijzelaars die werden vastgehouden om losgeld van hun familie te eisen. De schattingen over het aantal gijzelaars van de FARC lopen uiteen van 700 tot enkele duizenden. Caracol heeft de informatie van de organisatie Handen voor de Vrede, een organisatie van guerrillero’s die in de gevangenis zitten en die de guerrilla willen verlaten.