Politiek

CU laat Senaatsfractie vrij in Irak-onderzoek

Het ChristenUnieledencongres laat de haar vertegenwoordigers in de Eerste Kamer vrij om al dan niet in te stemmen met een onderzoek naar de inval in Irak.

Redactie politiek
31 January 2009 18:04Gewijzigd op 14 November 2020 07:12
HAARLEM - De CU congresseerde zaterdag in Haarlem. Links fractievoorzitter Slob, rechts fractievoorzitter -in de Eerste Kamer- Schuurman. Foto Anne Paul Roukema, CU
HAARLEM - De CU congresseerde zaterdag in Haarlem. Links fractievoorzitter Slob, rechts fractievoorzitter -in de Eerste Kamer- Schuurman. Foto Anne Paul Roukema, CU

De jongerenorganisatie van de partij had graag gezien dat de partij de Senaatsfractie zou opdragen om zich nu al vast te leggen op medewerking aan zo’n onderzoek. Het ledencongres, dat zaterdag in Haarlem vergaderde, verwierp een motie van de jongeren met 129 stemmen tegen en 111 voor.Als de motie wel was aanvaard, had de voorzitter van de CU/SGP-fractie, prof. Schuurman, de motie naast zich neergelegd. Hij legde zijn partijgenoten uit dat de fractie een eigen verantwoordelijkheid heeft en dat moties van congressen „nooit een voorschrijvend karakter” mogen hebben.

Schuurman benadrukte dat ’zijn’ fractie politiek-juridisch niet aan het regeerakkoord is gebonden, zoals de Tweede-Kamerfractie van de CU dat wel is. De coalitiepartners in de Tweede Kamer willen geen onderzoek naar de inval. Schuurman acht zich „ethisch-moreel” wel gebonden aan de afspraken die de coalitiepartners in de Tweede Kamer maakten.

De fractievoorzitter behoudt zich overigens wel het recht voor om alsnog met een onderzoek in te stemmen. Hij wil duidelijkheid van de regering over de vraag waarom er op het moment van de inval geen vredesplan voor Irak was. Verder vraagt hij zich af hoe betrouwbaar de informatie was en is die inlichtingendiensten verstrekken. Die stelden, ten onrechte, dat Irak in het bezit was van massavernietigingswapens. Als de antwoorden van de regering op deze vragen niet toereikend zijn, zou de Senaatsfractie alsnog met een onderzoek kunnen instemmen.

De voorzitter van de ChristenUniefractie in de Tweede Kamer, Slob, stelde in zijn toespraak tot het congres dat de fractie akkoord kan gaan met het terzijde stellen van de financiële coalitieafspraken in verband met de huidige kredietcrisis. Hij zei bereid te zijn tot „een open houding” als dat „in het belang van ons land en de aanpak van de recessie noodzakelijk is.” Binnen enkele weken start het kabinet de voorbereidende besprekingen voor de begroting van 2010.

Het congres aanvaardde een motie waarin de regering het verzoek krijgt om accijns op vlees te heffen. Het doel daarvan is de vleesconsumptie te verminderen; vleesproductie is slecht voor het milieu. Het partijbestuur had aanvaarding van de motie afgeraden. Een andere motie (van de jongerenorganisatie) over bevordering van het thuisonderwijs, verwierp de partij. Aanvaarding daarvan had het partijbestuur wel aangeraden.

Een voorstel van de kiesvereniging van Almere om de bevoegdheid voor uitbreiding van het aantal koopzondagen tot boven de twaalf, bij de gemeenten weg te halen en in handen te leggen van de minister van Economische Zaken, haalde het niet. Volgens fractievoorzitter Slob zou deze beleidslijn, waarvoor in grote lijnen ook wordt gekozen in het initiatiefwetsvoorstel van SP en SGP, de gemaakte afspraken in het regeerakkoord teveel doorkruisen. Hij waarschuwde CDA en PvdA dat de ChristenUnie hecht aan uitvoering van de coalitievoornemens voor beteugeling van het aantal koopzondagen: „De afspraak is duidelijk, daarmee wordt niet gemarchandeerd”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer