Dreigmails voor critici Wilders
Antiracismeorganisatie Nederland Bekent Kleur (NBK) wordt sinds een week overspoeld met bedreigingen. Van de 200 haatmails die de organisatie heeft ontvangen, bestond 10 procent uit doodverwensingen. Dat heeft NBK gisteren laten weten.
De stroom bedreigingen volgde op het oordeel van het gerechtshof in Amsterdam dat PVV-voorman Wilders alsnog vervolgd moet worden. NBK zei ook verschillende scheld- en dreigtelefoontjes te hebben ontvangen nadat de website GeenStijl over de aangifte van NBK had gepubliceerd. Volgens de antiracismeorganisatie zeggen veel mailers en bellers aanhanger te zijn van de PVV.Een aantal mailers ondertekende hun bericht met naam en toenaam. NBK zegt aangifte te zullen doen bij de politie wegens bedreiging. Zij is een van de partijen die aangifte deden tegen Wilders, na het verschijnen van zijn film ”Fitna”. Ze beschuldigden de politicus van discriminatie en aanzetten tot haat.
Donderdag werd bekend dat advocaat Gerard Spong, die zich eveneens heeft ingezet voor de vervolging van Wilders, bij het OM om persoonsbeveiliging heeft gevraagd na honderden bedreigingen aan zijn adres.
Wilders veroordeelt alle bedreigingen aan het adres van de advocaat. Het Tweede Kamerlid drong er donderdag bij minister Hirsch Ballin van Justitie op aan dat de strafpleiter beveiliging krijgt. Volgens Wilders zijn bedreigingen altijd zeer verwerpelijk. „Ik veroordeel bedreigingen, wie ze ook doet en aan wie ze ook zijn gericht”, zei hij.
Volgens een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft Spong juist gehandeld door eerst bij het OM in Amsterdam aan te kloppen. Het is gebruikelijk dat als het iemand zelf niet lukt om zich goed te kunnen beveiligen, hij de lokale autoriteiten om hulp vraagt. Politie en justitie ter plaatse nemen een besluit over de eventuele beveiliging. De NCTb komt pas in beeld als de dreiging het lokale niveau overstijgt.
Spong heeft tevens aangifte gedaan van chantage. Die is gericht tegen iemand die zegt een brief in zijn bezit te hebben waarmee Spong in diskrediet zou kunnen worden gebracht. Als Spong zijn aangifte tegen Wilders handhaaft, wordt de brief openbaargemaakt, zo luidt het dreigement.
Het OM zegt geen mededelingen te doen over de door Spong gevraagde beveiliging. Wel bevestigt een woordvoerder de aangifte van Spong wegens chantage.