Binnenland

Trend in WAO keren

Door A. de Jong
11 December 2001 09:28Gewijzigd op 13 November 2020 23:18

Fractiespecialisten uit de Tweede Kamer buigen zich deze weken over de begrotingen van de diverse departementen. Dinsdag start de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.plattekst

NAAM: G. Wilders

ACHTERGROND: Tweede-Kamerlid voor de VVD sinds 1998. Jaagt samen met zijn collega’s Hofstra en Kamp graag andere fracties op de kast met rechtlijnige, tamelijk harde, maar ook feitelijk onderbouwde VVD-standpunten. Behoorde tot 1998 tot het ‘klasje van Bolkestein’: een groepje jonge VVD’ers die hun leider wekelijks aan ideeën en informatie hielpen om zich te kunnen profileren.

ERVARING: Werkte als beleidsmedewerker bij de Sociale Verzekeringsraad en de Ziekenfondsraad. Was medewerker van de Tweede-Kamerfractie van de VVD. Doet het onderdeel sociale zekerheid van de begroting Sociale Zaken voor de derde maal.

PLUSPUNTEN BEGROTING: „Het is de gewoonte bij een laatste begroting van een kabinet wat terug te blikken. Ik stel vast dat er op veel terreinen vooruitgang geboekt is: er heeft een enorme werkgelegenheidsgroei plaatsgevonden, er was een behoorlijke inkomensontwikkeling."

MINPUNTEN BEGROTING: „Een van de minpunten van het beleid van de afgelopen jaren is dat het probleem van de zogenaamde armoedeval niet is opgelost. Mijn collega Kamp zal dit punt deze week nader uitwerken. Samen voeren wij voor de VVD het debat over de begroting Sociale Zaken.

Zelf zal ik voor de zoveelste maal aandachtig wijzen op het uitdijen van de WAO. Hier heeft het kabinet weinig bereikt. Niet alleen absoluut, maar ook als onderdeel van de beroepsbevolking blijft het aantal WAO’ers stijgen, namelijk richting de 1 miljoen."

AMBITIE: „Wie die trend wil keren, moet de toegangspoort naar deze voorziening versmallen. Ik vind het van de gekke dat je in Nederland al een WAO-uitkering kunt krijgen als je voor 15 procent arbeidsongeschikt wordt verklaard. Dat is in geen ander Europees land zo. In sommige landen moet je eerst voor de helft of tweederde arbeidsongeschikt zijn. Daarover moeten we dus met elkaar praten.

Heel vreemd vind ik het verder dat in ons land alle sociale risico’s, ook sportrisico’s, door de WAO zijn afgedekt. Ook hier zijn wij het enige land in Europa dat geen eisen stelt, bijvoorbeeld dat men eerst enkele jaren premie betaald moet hebben.

Ten slotte vind ik dat er voor werknemers meer financiële prikkels moeten komen om aan het werk te blijven. Daarom moet het wettelijk verboden worden de ziektewetuitkering van 70 procent van het loon in CAO’s aan te vullen tot 90 of 100 procent."

INSCHATTING: „De ambitie die ik heb is eigenlijk niet in één begrotingsdebat te verwezenlijken. Daarbij komt dat de SER zijn advies over het rapport-Donner nog niet heeft afgerond. De politiek zal daarom geen stappen op dit terrein willen zetten. Maar er zou al heel wat gewonnen zijn als de PvdA zich nu eens bereid zou tonen in te grijpen. Over de wijze waarop kunnen we dan vervolgens discussiëren."

CIJFER VOOR STAATSSECRETARIS: „Hoogervorst krijgt van mij een 7. In dit cijfer verdisconteer ik dat het de VVD helaas niet gelukt is in het regeerakkoord steviger maatregelen voor de WAO vast te leggen. Binnen het raamwerk van het regeerakkoord heeft Hoogervorst meer dan zijn best gedaan."

TOEKOMSTSLOGAN VOOR SOCIALE ZAKEN: „Werk boven inkomen en uitkering."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer