Indonesië en rebellen Atjeh tekenen vredesakkoord
De regering van Indonesië en de rebellen van de beweging Vrij Atjeh (GAM) hebben maandag in Genève een akkoord getekend dat een einde moet maken aan het geweld in de provincie Atjeh in het noorden van het eiland Sumatra.
De strijd in het gebied begon in 1976 en heeft duizenden mensen het leven gekost. Het akkoord kwam tot stand met bemiddeling van het Henri Dunant-centrum in Genève. Volgens het akkoord zullen beide partijen een wapenstilstand in acht nemen en komen er verkiezingen in Atjeh, dat rijk aan delfstoffen is. Een groep waarnemers, onder wie vertegenwoordigers van de regering en de GAM, houdt toezicht op de wapenstilstand.
Eerdere pogingen om een einde aan het geweld te maken leden schipbreuk. Deze keer wordt de kans dat het geweld ophoudt groter geacht. Niet alleen steunt de internationale gemeenschap het akkoord, maar ook heeft de Indonesische president Megawati Soekarnoputri er alle belang bij dat er meer politieke stabiliteit in het eilandenrijk komt.
Vlak voor het bereiken van het akkoord zijn in Atjeh twee mensen gedood. Een 17-jarige jongen werd doodgeschoten in een buitenwijk van de industriestad Lhokseumawe. Een vrouw raakte ernstig gewond. In het oosten van Atjeh is het lichaam van een bejaarde man gevonden. Ook hij was neergeschoten.
De bevolking van Atjeh leek maandag meer oog te hebben voor de viering van eid al-fitr (suikerfeest) bij het einde van de vastenmaand ramadan. Enkele GAM-aanhangers zeiden dat ze nog maar moeten zien of het akkoord maandag inderdaad wordt ondertekend. Dat gaat in elk geval niet gepaard met festiviteiten. „Moslims van Atjeh zeggen dank in het gebed, dus er zal geen feestje zijn”, zei vice-gouverneur Azwar Abubakar. Ook hij noemde ondertekening niet het belangrijkste, maar de uitvoering ervan.