Binnenland

„Turkse maffia heeft banden met politici”

De Turkse maffia is actief in de Nederlandse politiek. Bendeleden maken mogelijk al deel uit van gemeenteraden en Provinciale Staten. In ieder geval onderhouden criminele Turkse organisaties nauwe contacten met gemeenteraadsleden.

Redactie politiek
9 December 2002 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:00

Dat meldt de Volkskrant maandag. De krant baseert zich op een nog niet gepubliceerd rapport van het Kernteam Noord- en Oost-Nederland (KNON). Dit landelijk opererend rechercheteam zou hebben geconstateerd dat „meerdere personen die deel uitmaken van dan wel contacten hebben met Turkse criminele samenwerkingsverbanden betrokken zijn bij de Nederlandse lokale politiek.”

In de Algemene Criminaliteitsbeeldanalyse Turkije 2000-2001 waarschuwt het KNON dat de betrokkenheid van Turkse criminelen bij de politiek kan leiden tot een ongewenste invloed op de besluitvorming. Het rapport, dat de Turkse georganiseerde misdaad in kaart brengt, noemt geen namen van politici.

De Volkskrant citeert chef Pieter-Jaap Aalbersberg van het kernteam over de bevindingen in het rapport. „We hebben er lang over nagedacht of we dit moesten melden. Maar we zien het als een waarschuwing.” Het kernteam heeft volgens Aalbersberg wel een beeld van de inhoud van de contacten, maar hij wil daarover verder niets zeggen.

Momenteel maken meer dan honderd mensen van Turkse komaf deel uit van gemeenteraden. Een aantal van hen onderhoudt volgens het KNON-rapport relaties met Turkse handelaren in heroïne en cocaïne. Aalbersberg zegt dat dit andere contacten zijn dan die met de extreem rechtse politieke vereniging Grijze Wolven. Die verbindingen is het team ook tegengekomen.

Het KNON wijst in zijn rapport ook op banden tussen de Turkse georganiseerde misdaad en ambtenaren van Turkse afkomst. Zo zou de maffia via een ambtenaar de verhuur van woningen hebben geregeld. Het KNON noemt het opvallend dat heroïnehandelaren vanuit de gevangenis ongehinderd hun zaken konden voortzetten. Turkse gevangenismedewerkers bleken bij deze activiteiten betrokken te zijn. Opmerkelijk is ook dat sommige drugscriminelen een bijstandsuitkering ontvangen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer