Binnenland

„Ze moeten voetbalpleintjes laten liggen”

Mark van Gend (21) woont in de Utrechtse wijk Hoograven. Die staat niet al te best bekend. „Voetbalpleintjes moeten ze laten liggen. Anders hebben Marokkaanse jongens niks te doen.”

J. Visscher
9 December 2002 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:00
UTRECHT - Mark van Gend in de Utrechtse wijk Hoograven: „Er zijn hier een paar duidelijke probleemstraten. Daar zal ik mijn fiets niet neerzetten. Dan is-ie zo weg.” - Foto Erik Kottier
UTRECHT - Mark van Gend in de Utrechtse wijk Hoograven: „Er zijn hier een paar duidelijke probleemstraten. Daar zal ik mijn fiets niet neerzetten. Dan is-ie zo weg.” - Foto Erik Kottier

Wat vind je positief aan je wijk?
„Er is in Hoograven best veel ruimte. Ik woon er met plezier. De sfeer is goed. Er is in Hoograven een goed verenigingsleven. Er worden bijvoorbeeld buurtfeesten georganiseerd. Veel ouders zetten zich in voor allerlei projecten.”

Erger je je aan het beeld dat de buitenwacht heeft van je wijk?
„Hoograven komt vaak negatief in het nieuws, als een probleemgebied. Dat vind ik nogal eenzijdig. Daar stoor ik me wel eens aan. Net alsof de hele wijk crimineel is. Ik durf hier ’s avonds gerust alleen over straat. Daar heb ik geen moeite mee.

Wat vind je negatief aan je wijk?
„Er zijn een paar duidelijke probleemstraten. Daar zal ik mijn fiets niet neerzetten. Dan is-ie zo weg. Vooral rond de ’t Goylaan bestaat overlast. En dat terwijl de gemeente de ’t Goylaan het hart van Hoograven noemt. In die buurt bevinden zich leegstaande panden. De renovatie schiet niet op. Schijnbaar is het geld op.

Rond de ’t Goylaan zitten drugsverslaafden, die komen onder meer uit de binnenstad, waar de gemeente een ontmoedigingsbeleid voert. Een paar jaar geleden zag ik dat er iemand in de buurt van de ’t Goylaan in elkaar werd geslagen. Slachtoffers durven soms geen aangifte te doen, uit angst voor represailles. Mensen die overlast veroorzaken, worden niet echt aangepakt. Het gaat niet alleen om Marokkanen, ook opgeschoten Nederlandse jongeren veroorzaken overlast.”

Zie je in jouw wijk een tweedeling tussen autochtonen en allochtonen?
„Ja. Autochtonen en allochtonen leven elk in hun wereld. Ze bemoeien zich niet veel met elkaar. Aan de ene kant zeg ik: Is dat nou zo erg? Als mensen elkaar maar niet tot last zijn en elkaar helpen als dat nodig is. Maar aan de andere kant: Over en weer bestaan veel vooroordelen. Veel mensen in Hoograven hebben niet echt hogere wiskunde gestudeerd. Als moslims hier een moskee neer willen zetten, gaan autochtonen ineens protesteren, zonder dat ze nou goede gronden hebben waarom die bouw niet zou kunnen. Kennelijk hebben ze angst dat allochtonen hier de boel overnemen.”

Wat zou je anders willen in je wijk?
„Ik zou willen dat de gemeente de mensen in de wijk wat meer verantwoordelijkheid gaf. De gemeente moet zich niet overal mee bemoeien en telkens het wiel opnieuw uitvinden. Laat de bewoners zélf met ideeën komen over buurtfeesten en andere projecten in de wijk.

Vaak is het alleen maar lastig als je de gemeente inschakelt. Wij hebben er zeven jaar over gedaan om als scouts een nieuw clubgebouw neer te kunnen zetten. We moesten eerst langs tachtig departementen bij de gemeente.”

Wil je in deze wijk blijven wonen?
„Ja. De sfeer is hier gemoedelijk. En ik vind het wel goed om ook wat van andere culturen mee te krijgen.”

Dit is het eerste deel in een serie waarin jongeren over hun stadswijk vertellen. Aanleiding is een zaterdag opgericht platform waarin jongeren uit grote steden opkomen voor hun buurt die vaak negatief in het nieuws is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer